Nataša Kandić, braniteljka građanskih prava godine u svijetu - Vijesti.me
egzemplar hrabrosti

Nataša Kandić, braniteljka građanskih prava godine u svijetu

"Ona se uvijek više brinula za žrtve ratnih zločina, nego li za sebe lično", navodi se u obrazloženju nagrade

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić proglašena je danas u Stokholmu braniteljkom građanskih prava godine u svijetu, a to priznanje dodijelila joj je švedska nevladina organizacija Civil Rights Defenders (CRD).

"Više od dvije decenije Nataša Kandić je bila i ostala oštar zagovarač osnovnih ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

Nagrada joj pripada za neprestani i neustrašivi rad na dokumentovanju ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava na području bivše Jugoslavije, kao i za podršku suđenjima za ratne zločine kroz dostavljanje brojnih dokaza i angažovanje svjedoka", navodi se u obrazloženju nagrade.

Dodaje se da je Nataša Kandić zbog svoga rada na zaštiti ljudskih prava često bila izložena prijetnjama smrću.

"Nagrada joj pripada za neprestani i neustrašivi rad na dokumentovanju ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava na području bivše Jugoslavije, kao i za podršku suđenjima za ratne zločine kroz dostavljanje brojnih dokaza i angažovanje svjedoka"

"Ali, ona se uvijek više brinula za žrtve ratnih zločina, nego li za sebe lično", navodi se u obrazloženju nagrade.

Nataša Kandić kazala je na dodjeli nagrade u Stokholmu da je u svome životu srela mnogo hrabrih ljudi, koji poštuju male stvari i koji mogu da urade više nego što realno mogu da urade u normalnim okolnostima.

"U regionu moramo razgovarati o različitim viđenjima naše nedavne prošlosti. Proces suočavanja s prošlošću zahtijeva učešće velikog broja ljudi u njemu", kazala je Kandić.

Specijalna izvjestiteljka UN-a za branitelje ljudskih prava Margaret Sekagija zatražila je od svih država da poštuju nedavno usvojenu Deklaraciju o zaštiti branitelja ljudskih prava.

"Bez pravde, ne može biti održivog mira. U mnogim postkonfliktnim društvima, prava žrtava se i dalje krše a počinioci i dalje šetaju slobodni. Uloga branitelja ljudskih prava u takvim društvima je od ključnog značaja", kazala je Sekagija.

Predsjednik Upravnog odbora CRD-a Persi Brat rekao je da su teške posljedice gotovo desetogodišnjih oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i dodao da je Nataša Kandić već na početku tih ratova shvatila koliko je važno obezbijediti pravdu za žrtve, vladavinu prava i kazniti počinioce ratnih zločina.

Kandić na dodjeli priznanja u Stokholmu (Foto: Fond za humahitarno pravo) 

"Nataša Kandić je svakako jedan od najhrabrijih branilaca ljudskih prava u svijetu i nadam se da će njen primjer biti inspiracija budućim braniteljima ljudskih prava"

"Nažalost, gotovo sve države u tom regionu učinile su veoma malo u procesu suočavanja sa prošlošću, a osobe koje se usuđuju da pričaju o potrebi suočavanja sa zločinima iz prošlosti nalaze se pod prijetnjama.

Nataša Kandić je svakako jedan od najhrabrijih branilaca ljudskih prava u svijetu i nadam se da će njen primjer biti inspiracija budućim braniteljima ljudskih prava", kazao je Brat.

CRD je ove godine po prvi put dodijelio ovo novoustanovljeno priznanje.

Nagrada je dodijeljena 4. aprila, u znak sjećanja na borca za prava Afroamerikanaca, Martina Lutera Kinga, koji je ubijen na taj dan prije 45 godina, 1968. u Memfisu.

Nataši Kandić nagrada je dodijeljena na Svjetskoj konferenciji "Dani branitelja ljudskih prava", koju je organizovao CRD, a na kojoj učestvuje oko 120 branitelja iz više od 30 zemalja svijeta.