Novi Sad: Preminuo Goran Hadžić - Vijesti.me
BIVŠI PREDSJEDNIK "REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE"

Novi Sad: Preminuo Goran Hadžić

Hadžić koji je imao tumor na mozgu, pušten je u aprilu 2015. godine na privremenu slobodu radi liječenja, a suđenje u Hagu je aprila ove godine prekinuto na neodređeno vrijeme. Od tada je živio u Novom Sadu

Goran Hadžić
Goran Hadžić (Foto: Beta/AP)

Bivši predsjednik "Republike Srpske Krajine" Goran Hadžić, koga je Haški tribunal u arpilu 2015. godine pustio na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, umro je večeras u Novom Sadu.

Hadžić je umro u Urgentom centru oko 20 sati, u 58. godini‚ rečeno je agenciji Beta u Srpskoj radikalnoj stranci u Beogradu.

Hadžić koji je imao tumor na mozgu, pušten je u aprilu 2015. godine na privremenu slobodu radi liječenja, a suđenje u Hagu je aprila ove godine prekinuto na neodređeno vrijeme. Od tada je živio u Novom Sadu.

Hadžića su, kao posljednjeg optuženog u bjekstvu, vlasti Srbije uhapsile u ljeto 2011. 

Suđenje je počelo u oktobru 2012. i prekinuto je u oktobru 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Odbrana je tada precizirala da Hadžić boluje od tumora na mozgu i da je bolest "u završnoj fazi".

On je bio optužen za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.