Pendarovski o aferi "Reket": Partijska pripadnost ne smije da bude jača od pravde - Vijesti.me
"ODGOVORNOST MORAJU DA POKAŽU SVI"

Pendarovski o aferi "Reket": Partijska pripadnost ne smije da bude jača od pravde

"Niko ne smije da bude iznad zakona u ovoj zemlji. Ničija partijska ili politička pripadnost ne smije da bude jača od pravde. Oni koji to ne znaju ili ne poštuju treba da ustupe svoje mjesto onima koji to znaju i poštuju", rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije

Pendarovski
Pendarovski (Foto: Ognen Teofilovski/Reuters)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je efikasno, brzo i temeljno završavanje istrage u slučaju "Reket" koji trese zemlju i podnošenje tužbi protiv svih uključenih, ako postoje dokazi, bez obzira da li su funkcioneri ili ne.

"Iz onoga što je do sada javno poznato, na žalost, izvjesno je da su u taj slučaj umiješani ljudi različitih profila. U nedavno objavljenim snimcima se čuju glasovi biznismena, čak i tužiteljke, a spominju se i imena istaknutih ličnosti", rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare.

U snimcima koji su prethodnih nekoliko dana objavljeni na internet stranici italijanskog dnevnika Verita, Bojan Jovanovski (Boki 13) prvooptuženi u slučaju iznude novca od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva, nazvanom "Reket", u razgovor uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu.

On spominje i da je razgovarao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, a sa tim slučajem su u medijima povezuju i neki politički funkcioneri.

Pendarovski je rekao da ga je specijalna tužiteljka za prisluškivane razgovore Katica Janeva razočarala.

"Bez toga da se ovo shvati kao politički pritisak na istražne organe, s obzirom na ono što je do sada poznato u javnosti razočaran sam", rekao je on.

Prema riječima Pendarovskog, odgovornost i kazna moraju da postoje za sve čija se krivica dokaže, bez obzira da li se radi o tužiocima, članovima političkih partija, biznismenima, političarima.

"Niko ne smije da bude iznad zakona u ovoj zemlji. Ničija partijska ili politička pripadnost ne smije da bude jača od pravde. Oni koji to ne znaju ili ne poštuju treba da ustupe svoje mjesto onima koji to znaju i poštuju", rekao je on.

Pendarovski je naveo da, osim krivično-pravne odgornosti, insistira i na političkoj odgovornosti ukoliko postoji bila kakva povezanost sa slučajem u smislu pružanja zaštite osobama pod istragom, bez obzira da li se radi o političarima na vlasti ili u opoziciji.

On je podsjetio da je još na početku afere "Reket", polovinom jula, rekao da je razočaran time što je čuo i pozvao na brzu i temeljnu istragu, ali da su umjesto toga nadležni organi otišli na godišnji odmor kao da se radi o redovnom stanju i rutinskom predmetu, što nije slučaj.

"Protekli mjesec smo svjedoci jedne ogromne kriminalne afere koja trese temelje važnih državnih institucija i dovodi je u pitanje. Još više nego do sada povjerenje građana u nas političare i u sopstvenu državu. Ova teška situacija stavlja na ogroman test pravnu državu, nadležne institucije i sve nas odgovorne političare", rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Dvojica osumnjičenih za iznudu u istrazi popularno nazvanoj "Reket", Bojan Jovanovski i Zoran Milevski od 15. jula se nalaze u pritvoru istražnog zatvora "Skoplje".

Tužilaštvo za organizovani kriminal ih goni zbog sumnje da su reketirali biznismena, Jordana Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su u zamjenu za novac nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom isplatio ukupno milion i po eura od prvobitno traženih osam miliona, nakon čega je početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je prvo o tome razgovarao sa premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom.