Plenković: Evropska perspektiva regiona prioritet hrvatskog predsjedavanja EU - Vijesti.me
održan kongres Evropske narodne partije u zagrebu

Plenković: Evropska perspektiva regiona prioritet hrvatskog predsjedavanja EU

Hrvatski premijer je ponovo izrazio žaljenje što je u oktobru grupa država na čelu s Francuskom blokirala otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom

Plenković
Plenković (Foto: Betaphoto)

Premijer Hrvatske i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković ponovio je danas u Zagrebu da je evropska perspektiva država regiona jedan od priroiteta hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. januara.

"Za zemlje zapadnog Balkana ništa nije politički i ekonomski važnije od jasne evropske perspektive na osnovu zasluga. Naši susjedi u jugoistočnoj Evropi jedan su od prioriteta hrvatskog predsjedavanja”, rekao je Plenković na završetku dvodnevnog kongresa Evropske narodne partije (EPP) u zagrebačkoj Areni.

On je podsjetio da će u vrijeme hrvatskog predsedavanja, u maju iduće godine u Zagrebu biti održan sastanak na vrhu EU i zapadnog Balkana. 

Plenković je ponovo izrazio žaljenje što je u oktobru grupa država na čelu s Francuskom blokirala otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

Nakon što je u srijedu za novog predsjednika EPP izabran odlazeći predsjednik Evropskog savjeta, Poljak Donald Tusk, danas je na kraju kongresa izabran glavni sekretar te konzervativne evropske političke grupacije i to ponovo Antonio Lopez-Isturiz.