Počela Josipovićeva posjeta Njemačkoj nakon incidenta sa bombom - Vijesti.me
NE KOLEBA SE

Počela Josipovićeva posjeta Njemačkoj nakon incidenta sa bombom

Poslije Berlina, predsjednik Hrvatske posetiće saveznu pokrajinu Rajnland-Pfalc i Frankfurt na Majni.

Razgovorom sa predsjednikom Bundestaga Norbertom Lamertom (Lammert), predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović započeo je trodnevnu posjetu Njemačkoj.

Josipovića i njegovu suprugu Tatjanu Josipović sjutra će uz vojne počasti dočekati predsjednik Njemačke Kristijan Vulf (Christian Wulff) i Betina Vulf.

Poslije razgovora će Vulf i Josipović održati i konferenciju za štampu. Ovo je prva zvanična posjeta šefa hrvatske države Njemačkoj od kad je stupio na dužnost u februaru prošle godine.

Ivo Josipović će sjutra razgovarati i sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel. U četvrtak uveče će u organizaciji Njemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP) i Fondacije Robert Boš (Bosch) održati predavanje na temu "Politika pomirenja i ulazak Hrvatske u Evropsku uniju (EU) - dvije strane iste medalje".

Poslije Berlina, predsjednik Hrvatske posetiće i saveznu pokrajinu Rajnland-Pfalc i Frankfurt na Majni.

Samo dva dana prije Josipovićeve posjete Berlinu, u Ambasadi Republike Hrvatske u Berlinu otkrivena je pošiljka sumnjivog sadržaja za koju je utvrđeno da sadrži ručnu granatu i prijeteće pismo.

Njemačka policija je saopštila da još traga za počiniocima, a hrvatski mediji su juče nagađali da je opasnu pošiljku najverovatnije poslala ekstremistička organizacija "Hrvatski feniks".

Šef njemačke diplomatije Gido Vestervele (Guido Westerwelle) je poslije incidenta pružio uvjerenja da će Njemačka "učiniti sve da obezbijedi zaštitu i sigurnost inostranih misija", kao i da će biti poduzete "sve potrebne mjere sigurnosti u okviru posjete Predsjednika Republike Hrvatske Njemačkoj".

Sam Josipović je u Zagrebu uoči puta saopštio da pošiljka sa ručnom bombom neće promijeniti planove za posjetu Njemačkoj, kao i da "prijetnje ne smiju i ne mogu da pokolebaju one koji rade za svoju zemlju".