Podnijeta prijava zbog homofobične izjave u Vučićevom spotu - Vijesti.me
PODSTICANJE DISKRIMINACIJE

Podnijeta prijava zbog homofobične izjave u Vučićevom spotu

Udruženje "Da se zna" zatražilo je da Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija naloži SNS-u da sa zvaničnog kanala te stranke na YouTube ukloni sporni spot, odnosno da iz spota uklone uvredljive izjave "Vučiću pederu"

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić (Foto: Beta-AP)

Udruženje "Da se zna" saopštilo je da je podnijelo prijavu Sektoru tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zbog uvredljive terminologije u predizbornom spotu Aleksandra Vučića, za koju kažu da može podstaći dalju diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT populaciji.

Prijava udruženja "Da se zna" osnosi se na spot u čijem se završetku sa tribina čuju navijački pokliči "Vučiću, pederu". Udruženje podsjeća da Zakon o oglašavanju zabranjuje bilo koji sadržaj koji se može smatrati uvredljivim i može podstaći diskriminaciju.

"Ističemo da je riječ "peder" uvredljva i da se koristi isključivo u negativnom kontekstu, te da kao takva nesumnjivo vrijeđa pripadnike LGBT populacije. Emitovanjem navedenog spota se podstiče diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije", navodi se u prijavi koja je dostavljena medijima.

Ta nevladina organizacija zatražila je da Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija naloži SNS-u da sa zvaničnog kanala te stranke na YouTube ukloni sporni spot, odnosno da iz spota uklone uvredljive izjave "Vučiću pederu", prenosi Nedeljnik.

Organizacija "Da se zna" do sada je podnijela dvije pritužbe Regulatornom tijelu za elektronske medije zbog spota SNS-a. Prvu 3. marta zbog emitovanja spota na YouTube kanalu SNS-a, a drugu 13. marta zbog emitovanja spota istog dana u 8.45 na RTS 1.