Poslanici prošli skenersku kontrolu, ali ponovo bačen suzavac u Skupštini Kosova - Vijesti.me
AKTIVIRAN U DIJELU SALE GDJE SJEDI OPOZICIJA

Poslanici prošli skenersku kontrolu, ali ponovo bačen suzavac u Skupštini Kosova

Već mjesecima poslanici opozicije, koji se protive Sporazumu o osnivanju Zajednice srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, bacaju suzavac, prekidajući sjednice Skupštine

Kosovo suzavac
Kosovo suzavac (Foto: Reuters)

Poslanici opozicije bacili su suzavac u sali Skupštine Kosova tokom sjednice, javljaju kosovski mediji, a prenosi Al Džazira.

Sjednica je prekinuta i određena je kratka pauza.

Već mjesecima poslanici opozicije, koji se protive Sporazumu o osnivanju Zajednice srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, bacaju suzavac, prekidajući sjednice Skupštine.

Suzavac je danas aktiviran u dijelu sale u kojem se nalaze poslanici opozicionih političkih partija.

Opozicija traži vanredne izbore

Na početku zasijedanja u sali su bili prisutni pripadnici specijalne jedinice ROSU i obezbjeđenje Skupštine, a poslanici su prije ulaska u salu prošli punu skenersku kontrolu te nije jasno kako je suzavac unesen u prostoriju, javlja Srna.

Prije početka zasijedanja opozicioni poslanici su najavili da će nastaviti s ometanjem rada Skupštine i da će iskoristiti i druga sredstva kako bi izazvali raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Prvih nekoliko minuta sjednicu su ometali lupanjem rukama po poslaničkim klupama, javlja Anadolija.

To je trajalo tokom polaganja zakletve novog poslanika Alijanse za budućnost Kosova Alija Beriše.

Beriša je došao na mjesto Ramuša Haradinaja, lidera Alijanse, koji je podnio ostavku u februaru, rekavši da se "Skupština pretvorila u instituciju za prikrivanje Vladinog kršenja Ustava i u instituciju gdje se poslanici nasilno izbacuju".

Poslanici pokreta Samoopredjeljenje rekli su uoči današnjeg zasijedanja da opozicija neće dozvoliti da se održi sjednica.

"Mi ćemo jedinstveno spriječiti održavanje skupštine, jer je naš cilj da kriminalna Vlada koju predvodi premijer Isa Mustafa podnese ostavku", rekao je Daut Haradinaj.

Krajem februara održani su protesti protiv izbora Hašima Tačija za predsjednika, a povrijeđeno je 22 ljudi.

Protestima je prethodila skupštinska sjednica kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije zbog bacanja suzavca u skupštinskoj sali ranije tog dana.