Prekid štrajka u hrvatskim školama: Sindikati i vlada postigli kompromis - Vijesti.me
ODRŽAN SASTANAK U SJEDIŠTU VLADE

Prekid štrajka u hrvatskim školama: Sindikati i vlada postigli kompromis

Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo dogovorenim

Plenković
Plenković (Foto: Betaphoto)

Predstavnici školskih sindikata i hrvatske vlade danas su postigli dogovor o prekidu štrajka u hrvatskim školama koji je trajao od 10. oktobra.

"Postignut je kvalitetan kompromis i od sjutra se prekida štrajk i kreće nastava", izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković poslije sastanka sa sindikatima u sjedištu vlade u Zagrebu.

Iako su Vlada i premijer od početka štrajka odbijali pregovore o zahtJevu sindikata za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto, kompromis koji su sindikati prihvatili podrazumijeva rast koeficijenta, ali u tri etape - tri odsto od 1. decembra, jedan odsto od 1. juna 2020. i još dva odsto od 1. januara 2021. godine.

Rast koeficijenata odnosi se na nastavno osoblje, dok će nenastavno osoblje dobiti istovetno povećanje, ali kroz osnovicu i dodatke.

Osim materijalnih pitanja, paket obuhvata i usvajanje akcionog plana protiv nasilja u školama, ali i promjene pravila o prosvetnoj inspekciji i ukidanje anonimnih prijava, što nastavici najčešće ističu kao probleme u svom radu.

Uz ovaj paket, Vlada je još ranije najavila da će u 2020. u tri etape povećati osnovicu za 6,12 odsto za sve zaposlene u državnim i javnim službama.

Premijer je rekao da će Vlada u četvrtak na sjednici pristupiti izmjeni uredbe o koeficijentima i istakao da je postignut kompromis na dobrobit djece, roditelja, nastavnika i normalnog funkiconisanja države.

On je dodao da će dani u štrajku biti plaćeni, ali da se u tom slučaju neće plaćati nadoknada propuštenih dana, kojih je zaključno s današnjim danom 16.

Plenković, međutim, nije odgovorio na pitanje novinara je li ovo njegov poraz budući da je ranije odbijao razgovor o koeficijentima, pa je štrajk trajao skoro dva mjeseca.

Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo dogovorenim.

Jedan od čelnika sindikata Branimir Mihalinec rekao je da ovu ponudu vlade neće davati na izjašnjavanje članovima, jer obuhvata ono što su sindikati i tražili od početka štrajka.

"Ovo je dobro kompromisno rešenje s kojim smo postigli naš cilj, a to je nadoknada zaostajanja plata za ostalim platama u javnim službama od 6,11 odsto, koje smo razlomili u tri koraka", rekao je Mihalinec.

Prethodna ponuda vlade o rešenju problema zaostajanja plata u obrazovanju kroz rast osnovice i dodatke, umesto kroz koeficijente, data je na izjašnjavanje i nastavnici i učitelji su je odbili s više od 90 odsto glasova, zbog čega se i pristupilo novom krugu pregovora.

Jedino je manji školski sindikat Preporod najavio da će i ovu ponudu dati svojim članovima na izjašnjavanje.

Ministarstvo obrazovanja ranije je preporučilo školama da dane u štrajku nadoknade skraćivanjem praznika i produženjem školske godine. S današnjim danom nastave nije bilo ukupno 16 dana.

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama trajao je od 10. oktobra kada vlada nije prihvatila zahtjev školskih sindikata, odbijajući da uopšte pregovara o povećanju koeficijenata.

Poslije cirkularnog štrajka, u okviru kojeg su se svakodnevno izmjenjivale škole u štrajku, a samo su povremeno štrajkovale sve škole, od 19. novembra situacije je zaoštrena i uslijedila je potpuna obustava nastave do ispunjenja zahtjeva.

U okviru štrajka, nedavno je u Zagrebu u organizaciji školskih sindikata održan protest na kojem se okupilo više od 30.000 nastavnika, kao i građana koji ih podržavaju.

Oni su na skupu jasno istakli da žele da se njihov rad vrednuje kroz povećanje koeficijenta, ističući da je protest prevazišao početni zahtjev i da pokazuje duboko nezadovoljstvo učitelja i nastavnika odnosom prema njima u posljednjih 20 godina.


Vidi sve komentare