Princ Čarls: Britanija će biti uz zemlje Balkana dok grade zajedničku budućnost - Vijesti.me
POTREBA ZA POMIRENJEM

Princ Čarls: Britanija će biti uz zemlje Balkana dok grade zajedničku budućnost

Princ Čarls je izrazio nadu da će zemlje zapadnog Balkana biti promijenjene zajedničkom potrebom za pomirenjem

Princ Čarls, Srbija
Princ Čarls, Srbija (Foto: Beta-AP)

Britanski princ Čarls izjavio je večeras u Beogradu da su se mir i stabilnost vratili na Balkan i da će Velika Britanija biti uz zemlje regiona sve dok one grade zajedničku budućnost.

"Uvjeravam vas da je Britanija sa vama dok gradite zajedničku budućnost. Mir i stabilnost u regionu značiće da svi mi možemo da uživamo bolju i bezbjedniju budućnost. Zajedno možemo da gradimo tu budućnost", kazao je princ Čarls na prijemu priređenom u njegovu čast u Domu Narodne Skupštine.

On je kazao da odnosi između zemalja balkanskog regiona i Britanije "cvetaju na svim nivoima, a to definišu ljudi".

Princ Čarls, Srbija
Princ Čarls, Srbija(Foto: Beta-AP)

Princ Čarls je izrazio nadu da će zemlje zapadnog Balkana biti promijenjene zajedničkom potrebom za pomirenjem i da neke buduće generacije neće "patiti kao prethodne".

"Zapadnom Balkanu je potreban trajan mir i stabilnost, ali za to će biti potrebna hrabrost koju mi moramo da sakupimo iz dubine duše, ma koliko bol bio veliki. Za pomirenje je potrebna volja svih, od šefova država do običnih ljudi, ali potrebna je i podrška prijatelja sa svih strana", dodao je on.

Princ Čarls je dodao da su svako društvo i svaka država oblikovani svojom prošlošću, ali da "ne postoji nijedno mjesto gdje čovjek osjeća težinu istorije kao na Balkanu". 

"Važno je da ne postanete zarobljenici istorije. Uništenje mosta u Mostaru bilo je simbol patnje i bola, njegova obnova bila je podvig nade. Sad je okrenuta nova stranica u regionu. Mir i stabilnost su se vratili poslije strašnih sukoba devedesetih. Bolni tragovi istorjie moraju da se priznaju da se prihvate", kazao je on.

Princ Čarls, Srbija
Princ Čarls, Srbija(Foto: Beta-AP)

Princ od Velsa pozdravio je napore svih ljudi u regionu koji su "imali snage da prevaziđu razdor između zajednica različitih vjera i unutar vjera" i da vjerska tolerancija i jezička raznorsnost treba da budu snaga regiona.

"Imate divne tradicije, vaši mladi su otvoreni, ova lingvistička raznolikost ima potencijal da bude vaša snaga. Jedinstvo je najbolje graditi prepoznavanjem raznovrsnosti", kazao je princ Čarls. 

Prijem u čast britanskog princa Čarls i vojvotkinje od Kornvola Kamile održan je u Domu Narodne skupštine Srbije u prisustvu ministara, predstavnika vjerskih zajednica, parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, sportskog i kulturnog života, kao i medija.