Razriješen predsjednik Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije - Vijesti.me
ZBOG "nestučnog i nesavjesnog obavljanja dušnosti"

Razriješen predsjednik Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije

Jovo Vanglovski je u izjavi za portal "A1 on" najavio da će podnijeti žalbu nakon što dobije odluku za razrješenje, jer smatra da je Sudski savjet u u tom postupku napravio mnogo povreda

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Sudski savjet Sjeverne Makedonije razrešio je danas predsjednika Vrhovnog suda Jovu Vangelovskog zbog "nestučnog i nesavjesnog obavljanja dušnosti".

Zahtjev za razrješenje Vangelovskog sa najviše sudske funcije podnet je zbog toga što je svojevremeno kontroverznom odlukom spasio biznismena Seada Kočana, osumnjičenog u slučaju "Trust" Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovre, da ne ide u pritvor.

Jovo Vanglovski je u izjavi za portal "A1 on" najavio da će podnijeti žalbu nakon što dobije odluku za razrješenje, jer smatra da je Sudski savjet u u tom postupku napravio mnogo povreda.

Za 59-godišnjeg Vangelovskog se u medijima pisalo da je radi pod uticajem vrha VMRO DPMNE, da je kum sa uticajnim članom te stranke i bivšim predsjednikom palamenta Trajkom Veljanovskim,  a ime mu se pominjalo i u prisluškivanim razgovrima.

Funkciju predsjednika Vrhovnog suda obavljao u dva navrata. Prvi put od 2008. do 2012, a drugi put je izabran 2017. u vrijeme kada se zemlja, zbog duboke politilčke krize, pripremala za vanredne parmentarne izbore.

Razriješeni predsednik Vrgovnog suda Sjeverne Makedonije Jovo Vangelovski, koji je u dijelu medija i makedonske javnosti poznat pod nadimkom "Jovo Prevara", ima pravo žalbe na odluku Sudskog savjeta. 

Za vršioca dužnosti predsjednika Vrhovnog suda postavljen je sudija Faik Arslani.