Rusija dopremila S-400 i Pancir u Srbiju zbog zajedničke vježbe - Vijesti.me
PRVI PUT DA NAJSAVREMENIJI SISTEMI UČESTVUJU NA VOJNOJ VJEŽBI U INOSTRANSTVU

Rusija dopremila S-400 i Pancir u Srbiju zbog zajedničke vježbe

Agencija piše da je Srbija, čija je vojska zasnovana na bivšoj sovjetskoj tehnologiji oružja, proteklih godina nabavila lovce „MiG-29“, kao i helikoptere, tenkove i oklopne transportere iz Rusije. Dvije države su takođe pojačale obavještajnu saradnju

s-400
s-400 (Foto: Reuters)

Oružane snage Rusije dopremile su u Srbiju divizion raketnog sistema PVO S-400 i bateriju sistema Pancir, što je prvi put da će ti najsavremeniji sistemi učestvovati na vojnoj vježbi u inostranstvu, saopštilo je  Ministarstvo odbrane Rusije.

Riječ je o učešću u zajedničkoj taktičkoj vježbi „Slovenski štit 2019“, koja je danas počela na aerodromu u Batajnici i na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, navodi agencija Beta.

U vježbi sa svojim raketnim sistemima učestvuju i pripadnici 250. raketne brigade Vojske Srbije.

Cilj vježbe je upotreba zajedničke grupacije PVO Srbije i Rusije u odbrani teritorije, kao i upotreba snaga vojske u odbrani od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora i obučavanje i uvježbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO, prenijela je Beta.

„Osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vježbi će biti korišćeni i raketni sistemi PVO iz sastava vazduhoplovnin snaga Ruske Federacije“ na vježbi koja će trajati do 29. oktobra, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.
Vježbom komanduje komandant 250. raketne brigade PVO Vojske Srbije, brigadni general Tiosav Janković.

Agencija Rojters, navodeći da su vježbe počele juče, ali da vijest nije objavljena do danas, ističe da ovaj potez naglašava želju Rusije da zadrži lojalnost tradicionalnog saveznika dok Srbija radi na približavanju NATO i Evropskoj uniji.

Srbija je proglasila vojnu neutralnost 2006. i pridružila se programu NATO Partnerstvo za mir 2015, iako ne teži punopravnom članstvu u tom vojnom savezu.

Rusija, navodi Rojters, nastoji da zadrži pravoslavnu, slovensku Srbiju, unutar svoje sfere uticaja.

Agencija piše da je Srbija, čija je vojska zasnovana na bivšoj sovjetskoj tehnologiji oružja, proteklih godina nabavila lovce „MiG-29“, kao i helikoptere, tenkove i oklopne transportere iz Rusije.
Dvije države su takođe pojačale obavještajnu saradnju. Sergej Nariškin, Spoljnoobaveštajne službe Ruske Federacije (SVR) u srijedu je u intervjuu za RTS kazao da dvije države sprovode „zajedničke operacije radi zaštite zakonitih spoljnih, srpskih i ruskih interesa“.

Rojters podsjeća da se Srbija oslanja na podršku Rusije u odbijanju da prizna nezavisnost Kosova, i da zavisi od Moskve u energetskom sektoru. Većinski vlasnik Naftne industrije Srbije je ruski Gasprom.  


Vidi sve komentare