Sarajevo: Demonstranti blokirali parlament, traže JMBG za bebe - Vijesti.me
Ne odustaju

Sarajevo: Demonstranti blokirali parlament, traže JMBG za bebe

Vijeće ministara BiH juče je usvojilo privremenu odluku o JMBG, ali učesnici protesta strahuju da će i nakon isteka njenog važenja ponovo nastati isti problemi

Nekoliko stotina učesnika protesta, koji su se okupili pred sjedištem parlamenta i Vijeća ministara BiH, tražeći hitno rješavanje problema s uvođenjem matičnog broja građana i izdavanjem dokumenata, blokirali su prilaz tim institucijama i spriječili da bilo ko od funkcionera ili službenika napusti zgrade u kojima rade.

Zbog protesta je prekinuta i sjednica Zastupničkog doma i to na insistiranje zastupnika iz Republike Srpske koji tvrde kako im je u Sarajevu ugrožena sigurnost. Sjedište vlade i parlamenta u međuvremenu su okružile jake policijske snage.

Vijeće ministara BiH juče je usvojilo privremenu odluku o JMBG, ali učesnici protesta strahuju da će i nakon isteka njenog važenja ponovo nastati isti problemi

Protestanti, čiji se broj povećao tokom dana, insistiraju da se u parlamentu odmah donese novi zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) kojim će se ujedno riješiti problem izdavanja dokumenata novorođenoj djeci.

Među okupljenima ima roditelja s bebama čija su prava direktno ugrožena činjenicom da zbog političkih sukoba oko toga kako će izgledati registraciona područja koja će izdavati matični broj, nije riješeno to pitanje.

TV Vijesti, Majda Šabotić

Vijeće ministara BiH juče je usvojilo privremenu odluku o JMBG, ali učesnici protesta strahuju da će i nakon isteka njenog važenja ponovo nastati isti problemi.

Političke stranke iz RS insistiraju da se u BiH uspostave potpuno nova registraciona područja za izdavanje JMBG, koja neće prelaziti međuentitetsku granicu, dok bošnjačke stranke žele da područja ostanu kakva su bila i ranije, bez međuentitetske podjele, piše agencija Hina.

Jedna od sekretarica nije poslušala zahtjeve demonstranata da ne napušta zgradu, pa je u guranju s građanima pri pokušaju da izađe zadobila lakše povrede

Kako prenosi Dnevni avaz, zbog protesta je nastala pauza u zasijedanju, a nadležne službe Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zadužene su da iznađu način kako da zatupnici napuste zgradu državnih institucija koju su blokirali demonstranti.

Ovu inicijativu su, navodno, uputili poslanici iz RS, koji su ranije izrazili bojazan za svoju sigurnost. Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović potvrdio je u izjavi za novinare da je prema službama otišao takav zahtev, ali nije precizirao ko ga je uputio.

On je dodao i da, iako satima zasijeda prošireni Kolegijum, sjednica u stvari nije ni održana, jer joj nisu prisustvovali zastupnici iz RS-a i nije bilo kvoruma za njeno održavanje. Neizvesno je i hoće li i u narednom pokušaju zastupnici iz RS doći na sjednicu koja je prekinuta još kod utvrđivanja dnevnog reda.

Kako javlja "Avaz", jedna od sekretarica nije poslušala zahtjeve demonstranata da ne napušta zgradu, pa je u guranju s građanima pri pokušaju da izađe zadobila lakše povrede.

Beba koja trebala ići na liječenje dobila JMBG

Fatimi Ibrišević, majci tromjesečne bebe Belmine, koja nije mogla da ode na liječenje van BiH, jer nije imala jedinstveni matični broj građanina (JMBG) i zbog toga nije mogla da dobije pasoš, danas je javljeno da je njena beba dobila JMBG.

Fatima je za veb portal "Klix.ba" kazala da još uvijek nema "u rukama" matični broj za svoju bebu, ali da su joj rekli da ga je njena ćerka dobila kako bi mogla da bude prebačena na liječenje u Njemačku.