Sarajevo: Papina posjeta blizu, pripreme u finalnoj fazi - Vijesti.me
6. JUN

Sarajevo: Papina posjeta blizu, pripreme u finalnoj fazi

entralni dio posjete trebalo bi da obilježi sveta misa na otvorenom - na stadionu Koševo koji će biti prilagođen za taj događaj i očekuje se da primi 80.000 učesnika misnog slavlja

Papa Franjo
Papa Franjo (Foto: Reuters)

Dolazak pape Franja u Sarajevo se bliži i organizatori se užurbano pripremaju za doček u namjeri da stadion Koševo pretvore u crkvu na otvorenom, dok se nekoliko hiljada policajaca i nepoznat broj pripadnika FBI, CIA i drugih tajnih službi sprema da 6. juna obezbijedi papin boravak u gradu, saznaje "Dnevni avaz".

Iako se detalji onoga što je do sada urađeno i što će tek biti drže u tajnosti, Tonka Krešić iz Organizacionog odbora za doček poglavara Rimokatoličke crkve potvrdila je sarajevskom dnevniku da je većina pripremnih aktivnosti već finalizovana.

Krešić kaže da je u ovom trenutku još rano iznijeti procijene troškova papine posjete, ali list saznaje da se radi o oko dva miliona konvertibilnih maraka (oko milion eura), što je iznos procijenjen na osnovu iskustva drugih zemalja koje su u posljednje vrijeme ugostile papu.

"Za našu domovinu zaista je neizmjerna čast što imamo priliku da ugostimo papu kao poglavara Katoličke crkve, ali i kao vrhovnog državnika Vatikana... Okvirni finansijski plan i plan aktivnosti svakodnevno se dorađuju i u ovom trenutku nezahvalno je govoriti o brojkama", navodi Krešić koja je uvjerena da će korist od papine posjete BiH biti veća od troškova.

Kako je istakla, pohod pape drugim državama predstavlja kombinaciju službenog i pastoralnog karaktera.

Službeni dio posjete, preciziorala je, odnosi se na doček i ispraćaj na aerodromu, doček uz vojne počasti u ulici Maršala Tita i susret s članovima Predsjedništva BiH, dok su ostale aktivnosti pastoralnog karaktera.

"Predsjedništvo će uputiti pozivnice i diplomatskom koru u BiH i bosansko-hercegovačkim zvaničnicima da prisustvuju obraćanju Svetoga Oca, kao i ceremoniji dočeka uz vojne počasti", istakla je Krešić.

Iako nije mogla da precizira koliko će policajaca obezbjeđivati dolazak pape Franja, izvorI iz Katoličke crkve "Avazu" su potvrdili da će na hiljade policajaca biti raspoređene na sedam lokacija na kojima će papa boravitim kao i da su u Sarajevo,  ali i mnoga druga mjesta u BiH, već stigli posebni agenti iz Italije, Velike Britanije, Francuske, koji se redovno uključuju u organizovanje papinih putovanja po svijetu.

Izvor lista, takođe, tvrdi i da se osobe koje su na bilo koji način sumnjive već stavljaju pod posebni nadzor.

Prema ranije predstavljenom planu papine posjete BiH, 6. juna bi u Sarajevu trebalo da boravi čitav dan, uz niz susreta s bosansko-hercegovačkim političarima, predstavnicima vjerskih zajednica koje djeluju u državi, kao i sa mladima.Centralni dio posjete trebalo bi da obilježi sveta misa na otvorenom - na stadionu Koševo koji će biti prilagođen za taj događaj i očekuje se da primi 80.000 učesnika misnog slavlja.

U istoj funkciji biće i čitav prostor oko stadiona, pa bi, prema procjenama, Sarajevo tog dana moglo primiti i do 150.000 hodočasnika koji namjeravaju da dođu i vide papu Franja.

Kada je Sarajevo 1997. godine posjetio tadašnji papa Ivan Pavle drugi bile su preduzete rigorozne mjere bezbjednosti koje su podrazumijevale i blokadu svih važnijih gradskih saobraćajnica.