SDSM: Režim je poražen, građani izabrali promjene - Vijesti.me
"VMRO-DPMNE ODLAZI U OPOZICIJU"

SDSM: Režim je poražen, građani izabrali promjene

Građani Makedonije su, kako ističu socijaldemokrate, izabrali "život i promjene"

Zoran Zaev
Zoran Zaev (Foto: Reuters)

Socijaldemokratski savez Makedonije saopštio je večeras da VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog "odlazi u opoziciju", poručujući da su građani Makedonije glasali za promjene.

"Završeno je za Gruevskog, VMRO-DPMNE odlazi u opoziciju. Život počinje, režim je poražen. Pobijedila je građanska Makedonija", navodi se u saopštenju SDSM-a izdatom u vrijeme dok makedonska Državna izborna komisija (DIK) na sjednici razmatra još jedan prigovor socijaldemokrata na izborni proces.

Građani Makedonije su, kako ističu socijaldemokrate, izabrali "život i promjene".

"Niko i ništa ne može da stane na put demokratskih procesa i slobodne Makedonije. Građani su prepoznali manipulacije, zato su mirni, svjesni su svoje pobjede. Od večeras je i Gruevski suočen sa realnošću. Završeno je za Gruevskog u politici. VMRO-DPMNE odlazi u opoziciju", tvrdi SDSM.

Iz te stranke ocjenjuju da su Makedoniji potrebni odgovorni političari i vlada koji će raditi u interesu građana.

"Takvu vladu će dobiti Makedonija. Institucije u Makedoniji moraju da rade u službi građana. Završena je izolacija. Ponovo se otvara perspektiva za jedinstvenu Makedoniju i sve njene građane", zaključuje se u saopštenju SDSM.

Gruevski je prethodno poručio, obraćajući se svojim pristalicama koji su se već četvrto veče okupili ispred sjedišta DIK, da VMRO-DPMNE neće priznati prekrajanje izborne volje građana i eventualno ponavljanje izbora.

Makedonska Državna izborna komisija (DIK) nastavila je u subotu uveče sjednicu na kojoj razmatra još jedan prigovor socijaldemokrata na izborni proces.

Sjednica DIK-a, na kojoj se odlučivalo o tome, prethodne noći je prekinuta zato što je u biračkoj kutiji nedostajao jedan zapisnik, pa se čekalo da dođe birački materijal sa tog mjesta, ali i članovi biračkog odbora iz mjesta Tearce, u sjeverozapadnoj Makedoniji.

DIK je dosad prihvatila samo jedan prigovor, koji je podnio albanski Pokret BESA, i poništio glasanje na jednom izbornom mjestu u Gostivaru, dok su ostali prigovori opozicije odbijeni. Ponovljeno glasanje na biračkom mjestu sa samo 800 birača u Gostivaru moglo bi eventualno da promjeni rezultat izbora, s obzirom na to da je on veoma tijesan - 51:49, u korist vladajuće VMRO-DPMNE.

Komisija treba da riješi svih 13 prigovora nakon čega počinje rok od 24 sata za podnošenje žalbi Upravnom sudu Makedonije, koji ima rok od 48 sati da donese odluku o tim žalbama.