Skoplje: Kampovanje ispred zgrade Vlade do ostavke Gruevskog - Vijesti.me
NE ODUSTAJU

Skoplje: Kampovanje ispred zgrade Vlade do ostavke Gruevskog

“Došli smo ovdje zarad naše budućnosti”, kazao je Zaev okupljnima. “Šaljem jasnu poruku od svih nas ovdje koji smo, Makedonaca, Albanaca, Roma.. Gruevski, prestani da odugovlačiš. Tvoje vrijeme je isteklo”

Desetine hiljada demonstranata izašlo je danas na ulice makedonske prijestonice, mašući zastavama Makedonije i Albanije, u, kako piše Rojters, dramatičnom iskazu etnčkog jedinstva protiv vlade Nikole Gruevskog koje se bori da ostane na vlasti poslije afere sa prisluškivanjem. 

Miting, koji je počeo intoniranjem makedonske himne, protekao je mirno uz red poruka i red muzike. Građani su veseli na mnogim mjestima u gužvi oni igraju makedonsko oro. Nema informacija o incidentima.

Portal Fokus navodi da je po završetku građanskog protesta, počelo najavljeno kampovanje ispred zgrade Vlade, do konačne ostavke Gruevskog.

Lider najuticajnijeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), inicijatora ovog protesta, Zoran Zaev poručio je, kako je rekao, u ime svih okupljenih građana - "Nikola - odlazi".

"Nikoli Gruevskom su odbrojani sati", rekao je Zaev, koji je premijera nazvao "kukavicom" zbog neprimjerenog obračuna sa neistomišljeničima i "lopovom" jer je, kako kaže, pokrao izbore.

Zoran Zaev
Zoran Zaev(Foto: Reuters)

Zaev je pozvao građane, pripadnike svih etničkih zajednica - Makedonce, Albance, Srbe i Turke - i članove raznih političkih stranaka i udruženja, da ostanu ispred sjedišta Vlade sve dok Gruevski i njegov kabinet ne podnesu ostavke.

"S voljom ili ne, Gruevkom je došao kraj", rekao je Zaev burno pozdravljan od prisutnih građana, javio je izvještač Tanjuga sa lica mjesta. 

"Makedonija će da bude zajednička multietnička država… država ravnopravnih građana. Završeno je vrijeme velikog patriotizma", kazao je Zaev.

On je pozvao na formiranje prelazne vlade koja bi u određenom roku trebalo da raspiše fer i demokratske izbore.

Skoplje protest
Skoplje protest

"Gruevski se plaši ostavke, ali to je jedino rejšenje. Ovaj 17. maj miriše na slobodu i ući će u istoriju kao dan kada je došlo do stvaranja sobodne Republike Makedonije", kazao je lider SDSM-a.

Zaev je zatražio i smjenu javnog i republičkog tužioca i rukovodstva državnih medija.

Inače, predstavnici studenata, intelektualaca i nevladinih organizacija su u gotovo četvoročasovnom obraćanju građanima poručili da su Makedoniji potrebne promjene, sloboda, pravda, jednakost, demokratija i dostojanstvo za državu i sve njene građane.

Građanima se obratio i bivši bugarski premijer Sergej Stanišev poručivši da je došao da čuje njihov glas.

"Vaša poruka je kristalno jasna. Želite mir. Gledam ljude iz različitih etničkih zajednica zajedno…Želite demokratiju", kazao je on i dodao da zna da se  glas nezadovoljnih čuje i u Evropskoj uniji i da to niko ne može da ignoriše.

"Želim da vidim Makedoniju stabilnu i evropsku", poručio je Stanišev.

Skoplje protesti
Skoplje protesti(Foto: Reuters)

Građanima se obratio i njemački političar, lider Socijaldemokratskog pokreta Knut Flekenštajn.

"Vi ne trebate strance da bi riješili krizu, to možete i sami. Došao sam ovdje u znak solidarnosti sa svima onima što danas ovde mirno protestuju. Makedoniji je potrebno vraćanje demokratije", poručio je on, pozdravljen burnim aplauzom.

Građanima se obratio i poslanik Petrit Sarčini. On je na makedonskom i albanskom jeziku rekao: "Budni smo, niko više ne smije da zaspi. Narod je car i vlast treba da mu služi".

Profesor Vladimir Miličin je u svom obraćanju zapitao Gruevskog: "Gledaš li koliko te ljudi ne voli?"

Skoplje protest
Skoplje protest

Sulejman Rušti, etnički Albanac koji je bio ministar obrazovanja u vladi Gruevskog, pridružio se protestima protiv, kako je rekao, autoritarnog režima.

“Ovo je prvi put da sam fizički protestovao zajedno sa Makedoncima”, rekao je za Rojters ovaj Albanac, čija populacija broji 30 odsto stanovništva u Makedoniji.

Građanima se obratio predstavnik Studentskog plenuma. Prekidan aplauzima mase on je poslao poruku da je studentima "dosta" i zatražio ostavku premijera Nikole Gruevskog.

Studenti, kazao je, žele demokratski i transparentan sistem u kome postoje jednaka prava za sve.

Studenti, dodao je, neće biti ničiji robovi, da oni ne podržavaju nijednu političku partiju niti će to činiti, ali da žele da budu korektor vlasti.

Skoplje protest
Skoplje protest

"Imam 22 godine i moja generacija osakaćena od permanentne privatizacije”, rekao je i dodao da student žele demokratsku, a ne partijsku državu.

Njegov govor je potom preveden na albanski jezik.

Reditelj Aleksandar Popovski je poručio da je "nešto trulo u državi Makedoniji".

"Protestujem protiv svih nepravdi koje su načinjene", rekao je Popovski.

Skoplje protest
Skoplje protest

Veliki broj građana iz gotovo svih gradova Makedonije došao je u Skoplje, organizovano autobusima, vozovima, automobilima - kako se ko snašao.

“Zatvorio sam prodavnicu, spakovao svoje stvari i došao u Skoplje”, kazao je za Rojters 45-godišnji Andrej Poposki, koji je došao autobusom iz 130km udaljenog Prilepa.

“Moramo podići glas i usprotiviti se kriminalcima. Njihovo mjesto je u zatvoru, ne u vladi”.

Skoplje protest
Skoplje protest

Džabir Derala iz NVO Civil rekao je da građani više neće da se savijaju da je vrijeme da Gruevskog strpaju u zatvor.

"Naš život je zatvor. Ostavka", uzviknuo je on, dok ga je masa podržala uzvicima i aplauzima.

Dodao je da su policajci izginuli u Kumanovu iskorišćeni kao "topovsko meso", a njihova djeca ne spavaju jer im je Gruevski kuće zavio u crno.

Ocijenio je da će Makedonija iz ove krize da izađe jača, slobodna, silna i radosna.

Zatražio je obustavljanje političkih progona koje država sprovodi protiv brojnih građana i da se obustavi neopravdano zavaranje ljudi.

Inače, protest se odvija u mirnoj atmosferi, u prisustvu velikog broja građana koji su u Skoplje došli iz gotovo svih gradova Makedonije -  organizovano autobusima, vozovima, automobilima - kako se ko snašao.

Skoplje protest
Skoplje protest

Prema scenariju, građanima se obraćaju aktivisti, a potom nastupaju pjevači i orkestri.

Građani nose državne zastave Makedonije, ima i albanskih, i transparente: "Ostavka", "Zbogom Nikola", "Svaki čovjek ima pravo na zdravu životnu sredinu", "Nema ti spasa od narodnog glasa", "1941. sam bio partizan, a 2015. protestujem", javio je reporter Tanjuga sa lica mjesta.

Tu je i veliki transparenti sa fotografijom Gruevskog iza zatvorskih rešetaka.

Skoplje protest
Skoplje protest

Opozicija traži ostavku premijera Nikole Gruevskog i formiranje tehničke vlade koja bi u roku od godinu dana pripremila održavanje vanrednih izbora.

Osnovne poruke su da građani žele promjene, slobodu, pravdu, jednakost, demokratiju i dostojanstvo za Makedoniju i sve njene građane, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Skoplje protest
Skoplje protest

Gruevski je, međutim, poručio da neće podnijeti ostavku, jer smatra da bi to bio kukavički čin. Inače, za sjutra je u Skoplju ispred zgrade Sobranja u 20 sati zakazan protest vladajuće VMRO-DPMNE.

U Skoplju za sada nema povećanog broja policije, mada je premijer Gruevski sinoć najavio da će, ukoliko bude pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti, nadležni reagovati u skladu sa demokratskim principima, Ustavom i zakonima.

Na protestu će, kako je najavljeno, učestvovati 14 stranaka i građanskih pokreta, među kojima su i neke manje partije Albanaca, kao i evroposlanik socijaldemokratskog bloka u Evropskom paralmentu Ričard Hovit, ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere i Holandije Simone Filipini.

Američki senator Kris Marfi je povodom današnjeg protesta apelovao na uzdržanost od nasilja, kako bi Makedonija bila vraćena na evroatlantski put.

Skoplje protest
Skoplje protest

Lider SDSM-a Zaev je obećao da će protesti biti mirni i nenasilni i najavio da će 4.600 aktivista snimati protest mobilnim telefonima zbog eventualnog nasilja, te da će između policije i građana biti uspostavljena tampon zona.

Kriza koja potresa devetogodišnju vladavinu Gruevskog najgora je od perioda kada je zemlja zamalo upala u građanski rat tokom pobune etničkih Albanaca 2001, koju je spriječila zapadna diplomatija obećavši put ka članstvu u EU i NATO.