Slab odziv na antivladinom skupu u Zagrebu - Vijesti.me
SPONTANA OKUPLJANJA

Slab odziv na antivladinom skupu u Zagrebu

Tokom protestne šetnje obišli su i sjedišta javnih preduzeća Hrvatske autoceste i Hrvatske željeznice koje potresaju brojne afere.

Zagreb
Zagreb (Foto: Rojters)

Više stotina demonstranata okupilo se u Zagrebu na još jednom u nizu antivladinih protesta kojima se traži ostavka vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora, a
i ovaj skup je obilježio slab odaziv građana, javlja Beta.

Iako je protest organizovan uz podršku sedam hrvatskih sindikata, na njegovom vrhuncu, prema novinarskim procjenama, okupilo se najviše 1.000 demonstranata.

Na početku skupa na Trgu bana Jelačića okupilo se oko 200 ljudi, ali je njihov broj povećan nakon što je počela protestna šetnja tokom koje su, osim tradicionalno sjedišta Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), obišli i sjedišta velikih javnih preduzeća.

Ispred sjedišta HDZ-a su održali minut ćutanja za "žrtve HDZ-a" i uzvikivali antivladine parole "Ostavka, ostavka" i "Jaco odlazi", aludirajući na premijerku Jadranku Kosor.

Koordinatori protesta, koji insistiraju na anonimnosti, rekli su novinarima da je riječ o spontanim okupljanjima građana

Tokom protestne šetnje obišli su i sjedišta javnih preduzeća Hrvatske autoceste i Hrvatske željeznice koje potresaju brojne afere i tražili smjenu resornog ministra Božidara Kalmete.

Bilo i antievropskih transparenata

Među transparentima dominirali su "Ostavka! Izbori! Odmah!" i "Generalni štrajk".

Protest su podržali Nezavisni cestarski sindikat, Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje, Republički sindikat radnika Hrvatske...


Koordinatori protesta, koji insistiraju na anonimnosti, rekli su novinarima da je riječ o spontanim okupljanjima građana i da sindikati nisu preuzeli vođstvo nad antivladinim skupovima iniciranim preko Fejsbuka, već im samo daju logističku i drugu potrebnu podršku.

Oni su se ogradili od dijela demonstranata koji su nosili antievropske transparente, ali su naveli da ne mogu nikome da zabrane da nose i skandiraju šta žele.

Protest su podržali Nezavisni cestarski sindikat, Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje, Republički sindikat radnika Hrvatske, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod, Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite.

Uoči večerašnjeg protesta, dio "fejsbukovaca" i predstavnika sindikata ogradio se od jednog od inicijatora antivladinih protesta organizovanih preko Fejsbuka, Ivana Pernara, jer smatraju da on želi samopromociju i da je incidentan. Pernar se nije pojavio na protestu.