Tači: Glasajte za demarkaciju da bismo potvrdili partnerstvo sa SAD - Vijesti.me
ZAHTJEV ZA POSLANIKE

Tači: Glasajte za demarkaciju da bismo potvrdili partnerstvo sa SAD

"Mi ne možemo sad da ispravljamo istorijske nepravde, ali možemo da odezbijedimo plasman u budućnost Kosova", naglasio je Tači

Hašim Tači
Hašim Tači (Foto: EPA/Armend Nimani)

Predsjednik Kosova Hašim Tači večeras je u govoru građanima uputio zahtjev poslanicima Skupštine Kosova da izglasaju zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom.

On se, pošto je spomenuo uspjehe Kosova, posebno osvrnuo na sporazum o demarkaciji, ističući da je to uslov za ostvarivanje vizne liberalizacije sa EU.

Tači se založio i za stvaranje Asocijacije opština sa srpskom većinom (ZSO). 

"Iz prošlosti treba da izvlačimo zaključak o tome u koga treba da imamo povjerenja. Poslušali smo Amerikance u Rambujeu, bila je to teška, ali prava odluka. Isto se dogodilo i s paketom (Martija) Ahtisarija. Kada se bude glasalo o demarkciji, treba da znate da imate veliku istorijsku odgovornost. U vašim rukama je da pokažete da je Kosovo miroljubiva zemlja koja poštuje međunarodno pravo i nema pretenzije ni prema jednoj drzavi", rekao je Tači.

On je kazao da glasanje za demarkaciju predstavlja dokaz geostrateškog partnerstva sa SAD. 

"Nemojte zbog dnevno-političkih interesa i lažne dilema da dovedete u pitanje interese Kosova, jer Kosovo nije izgubilo ni jedan santimetar svoje teritorije", rekao je kosovski predsjednik.

On je naveo da bi ne izglasavanje demarkacije predstavljalo početak nanošenja štete Kosovu jer, kako je naveo, "ako ne uspijemo u tome biće kašnjenja u stvaranju Oružanih snaga Kosova i, za neko vrijeme, i procesa integracija u NATO".

"Mi ne možemo sad da ispravljamo istorijske nepravde, ali možemo da odezbijedimo plasman u budućnost Kosova", naglasio je Tači.

On je kazao da i sporazum o formiranju ZSO treba da se ostvari i da to treba da se desi u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Obraćanje predsjednika Kosova građanima i poslancima uslijedilo je dan pošto je slične poruke tokom posjete Kosovu uputio i potredsjednik SAD Džozef Bajden.