Uhapšen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir - Vijesti.me
AKCIJA U MOSTARU

Uhapšen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir

Akciju hapšenja izvršili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i još 19 zvaničnika FBiH uhapšeno je danas zbog sumnje da su umešani u korupciju, izjavio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Budimir i još 19 zvaničnika Federacije su uhapšeni. Grupu će saslušati tužilac koji će potom odlučiti o daljoj proceduri", rekao je Grubešić agenciji Rojters.

Budimir je uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Tužilaštva, čiji je cilj otkrivanje djela korupcije zaposlenih u Predsjedništvu BiH u Sarajevu i Vladi Federacije BiH u Mostaru, javili su ranije mediji u BiH. Hapsenje je uslijedilo zbog sumnje za primanje mita za pomilovanja.

Ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Zoran Mikulić potvrdio je danas novinarima u Mostaru da, prema Ustavu, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ne može da ima imunitet od krivičnog gonjenja.

Premijer FBiH Nermin Nikšić podržao je aktivnosti koje sprovodi Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ali je naglasio da niko nije kriv dok se to ne dokaže. 

Prema Zakonu o pomilovanjima FBiH predsjednik i potpredsjednici Federacije, članovi Vlade Federacije, kao i članovi kantonalnih vlada mogu se pozvati na imunitet jedino od građanske odgovornosti, ali ne i krivične

Nikšić se oglasio saopštenjem za javnost, a u kojem se, kako je prenijela agencija Anadolija, navodi da nije tačno da je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sednice Vlade FBiH najavio da će uslijediti hapšenje Budimira.

Ministar kulture i sporta Salmir Kaplan izjavio je da ministri Vlade FBiH koji su prisustvovali vanrednoj sednici u Mostaru nisu imali informacije o upadu SIPA i Tužilaštva BiH u zgradu Vlade FBiH sve dok ih o tome nije obavijestio premijer Nikšić. Pozvani su, kako je istakao, da se strpe dok se završi pretres u zgradi.

Vlada FBiH u Mostaru je odblokirana nešto prije 17 sati, pretres je završen, a mjesto događaja napustila je i državna tužiteljka Diana Kajmaković, koja nije davala izjave.

Lokalni mediji navode da su pripadnici SIPA uhapsili Budimira, Barišića, predsednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde Hidajeta Halilovića, predsednika Jedinstvene organizacija boraca Sauda Kulosmana, dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruženja penzionisanih i demobiliziranih branitelja HVO FBiH još u bjekstvu.

Prema Zakonu o pomilovanjima FBiH predsjednik i potpredsjednici Federacije, članovi Vlade Federacije, kao i članovi kantonalnih vlada mogu se pozvati na imunitet jedino od građanske odgovornosti, ali ne i krivične.

Pored, Budimira, Halilovića, Barišića, Kulosmana, uhapšene su osobe A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž, a svi se terete da su počinili krivična djela: zloupotreba položaja ili ovlašćenja, protivzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizovani kriminal i neovlašćeni promet opojnim drogama.

Akcije na području Širokog Brijega

Kako je saopšteno iz SIPA-e, postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas pristupili su realizaciji tri operativne akcije na širom području Bosne i Hercegovine.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva „Memory“, „Patriot“ i „Pravda“. Navedene aktivnosti se realizuju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK, izvještava novinar Anadolije.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetina osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije- podmićivanje i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), te neovlaštenim prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom (KZ BIH). Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH.