Varhelji: Srbija izrazila interesovanje za novu metodologiju proširenja - Vijesti.me
Evropski komesar za proširenje

Varhelji: Srbija izrazila interesovanje za novu metodologiju proširenja

"Nova metodologija može biti brža i baš zato vidim interes srpske strane", izjavio je evropski komesar

Varhelji u Beogradu
Varhelji u Beogradu (Foto: Betaphoto)

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, izrazio je uvjerenje da postoji mogućnost da Srbija odluči da prihvati novu metodologiju pregovora sa Evropskom unijom (EU), prenio je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Varhelji je potvrdio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "već pokazao interesovanje" za to.

"Nova metodologija može biti brža i baš zato vidim interes srpske strane", izjavio je evropski komesar, govoreći na konferenciji posvećenoj reformi politike proširenja, u organizaciji Centra za evropsku politiku u Briselu.

Novu metodologiju koju je Evropska komisija predstavila početkom februara, čime se mijenja način na koji će države kandidati pregovarati sa EU o punopravnom članstvu, Varhelji je ocijenio "pravednom", kako za zemlje koje tek treba da otvore pristupne pregovore, tako i za one koje su već u procesu pregovaranja.

Govoreći o stanju vladavine prava u Srbiji, Varhelji je istakao da u zemlji ima "nekih nedostataka koje EU ne zanemaruje već se time bavi kroz saradnju sa srpskim vlastima". Ocijenio je da postojeći pregovarački okvir sa Srbijom ostavlja dovoljno mogućnosti da se reaguje na takve probleme.

"To do sada nismo morali i nadam se da nećemo morati ni u budućnosti. Ali ako bude problema budite sigurni da ćemo reagovati kao što bismo uradili sa bilo kojom zemljom koja pregovara o članstvu", rekao je evropski komesar za proširenje.

Osvrćući se na najavljeni finansijski paket, koji Evropska komisija priprema za zagrebački samit, komesar je ocijenio da isti ima za cilj smanjenje razlike između ekonomija EU i regiona jer to predstavlja najveći problem i "korijen svih drugih problema".

"Što brže zatvorimo taj rascjep i stvorimo otporne ekonomije, to će zemlje regiona moći brže da se pridruže EU", rekao je on.