Vekarić: Više od 20 osumnjičenih za zločin u Štrpcima - Vijesti.me
srpsko tužilaštvo

Vekarić: Više od 20 osumnjičenih za zločin u Štrpcima

Vekarić je kazao da će Tužilaštvo za ratne zločine obavijestiti javnost kada uslijedi sljedeća faza tog slučaja

Štrpci
Štrpci (Foto: Vijesti)

Spsko Tužilaštvo za ratne zločine, u saradnji sa kolegama iz Bosne i Hercegovine (BiH), u najvećoj mjeri je rasvijetlilo slučaj Šrpci koji je, kako je saopšteno, još u fazi predistražnog postupka.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da sada ima više od 20 osumnjičenih za taj zločin, ali nije želio da pominje njihova imena jer je postupak u toku.

"Samo želim da naglasim da je 21 godinu postojala tišna oko ovog predmeta, ništa niko nije govorio, i mislim da je vrijeme da porodice saznaju šta se dešava", rekao je Vekarić televiziji B92.

Prema njegovim riječima, najzaslužniji za rasvjetljavanje slučaja je novi zajednički istražni tim Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilastva, u kom su i predstavnici Fonda za humanitarno pravo i advokat Dragoljub Todorović, koji je nekada zastupao oštećene.

"Kolege iz Tužilaštva BiH ne samo što nam pomažu, već je ključna stvar Protokol o saradnji između dva tužilaštva, jer su osumnjčeni u jednoj i drugoj zemlji. Mi svakoga dana razmjenjujemo informacije, i na kraju će uslijediti zajednička akcija", naglasio je Vekarić.

On je kazao da će Tužilaštvo za ratne zločine obavijestiti javnost kada uslijedi sljedeća faza tog slučaja, a to je istraga.