Veselji: Borba OVK bila suprostavljanje etničkom čišćenju koje je Srbija planirala - Vijesti.me
SASLUŠAN U HAGU

Veselji: Borba OVK bila suprostavljanje etničkom čišćenju koje je Srbija planirala

"Kako sam javno obećao, danas sam se pojavio i završio ispitivanje. Mi smo se suprotstavili genocidu nad našim narodom. Borba OVK je bilo suprotstavljanje etničkom čišćenju koje je Srbija izvršila na Kosovu", kazao je Veselji a prenijela prištinska agencija telegrafi.com

Veselji
Veselji (Foto: Betaphoto)

Predsjednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je danas u Hagu, poslije saslušanja pred tužiocima Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), da je borba OVK bila "pravedna" i usmjerena na "suprostavljanje etničkom čišćenju koje je Srbija namjeravala da izvrši na Kosovu".

Mediji u Prištini su prethodno prenijeli da Veselji nije davao izjave nakon okončanja saslušanja, ali je agencija telegrafi.com prenijela njegovu izjavu da su devedesete godine "bile teške za narod Kosova".

"Kako sam javno obećao, danas sam se pojavio i završio ispitivanje. Mi smo se suprotstavili genocidu nad našim narodom. Borba OVK je bilo suprotstavljanje etničkom čišćenju koje je Srbija izvršila na Kosovu", kazao je Veselji a prenijela prištinska agencija telegrafi.com.

On je pozvao građane Kosova da budu jedinstveni "kako bi prevazišli i ovaj izazov".

Iako ni u izjavi za agenciju telegrafi.com nije govorio o detaljima ispitivanja, niti o statusu koji je imao pred sudom, prištinski mediji prenijeli su da se Veselji branio ćutanjem jer bi u suprotnom ispitivanje trajalo nekoliko dana.

Veselji je juče prilikom polaska za Hag izjavio da je to ujedno i međunarodni trenutak da se potvrdi, kako je naveo, "čistoća rata" naroda i vojske Kosova.

"Ponosan sam na borbu OVK i ne bih mijenjao taj dio života ni sa čim. Istorija OVK je priča o našem narodu i borbi za slobodu i nezavisnost", rekao je Veselji.

Lider DPK prvobitno je trebalo da bude saslušan 4. decembra, ali kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ispitivanje je iz tehničkih razloga odloženo za 10. decembar.

Za sada nije poznato da li je Veselji pozvan pred tužioce Specijalnog suda za zločine OVK u svojstvu svjedoka ili osumnjičenog.

Do sada je pred tužilaštvom Specijalnog suda pozvano na razgovor oko 200 osoba, uključujući neke od bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova koji su bili i dio kosovske političke scene poslije rata.

Posljednji koji se pojavio pred specijalnim tužilaštvom je bivši gradonačelnik Mališeva i aktuelni vršilac dužnosti zamjenika ministra za dijasporu Isni Kiljaj.

Među onima koji su ispitivani ili dobili pozive za ispitivanje su i bivši komandanti OVK Sulejman Seljimi i Bisljim Zurapi, bivši portparol OVK Jakup Krasnići, aktuelni premijer u ostavci Ramuš Haradinaj i komandanti operativnih zona OVK.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Balkan