Više od 300 islamista moglo bi da se vrati u CG, Srbiju, BiH, Makedoniju, Kosovo - Vijesti.me
"sveti rat"

Više od 300 islamista moglo bi da se vrati u CG, Srbiju, BiH, Makedoniju, Kosovo

Do sada je u žestokim borbama na sirijskom ratištu poginulo nekoliko desetina džihadista s područja bivše Jugoslavije, a najviše iz BiH

Regionalne obavještajne službe, posebno u BiH te Srbiji, u pripravnosti su nakon što je Slobodna sirijska vojska, glavna pobunjenička snaga koja se bori za svrgavanje režima Bašara al-Asada i osnivanje sekularne demokratske države Sirije, pokrenula rat protiv radikalnih islamističkih grupa. Nakon žestokih borbi Slobodna sirijska vojska uspjela je da potisne pripadnike Islamske države Irak i Levant, povezane s Al Kaidom, sastavljene od stranih dobrovoljaca koji su u Siriju došli kako bi se borili protiv Bašara al-Asada i osnovali islamsku državu poput one u talibanskom Avganistanu, otimali novinare, aktiviste, mučili i ubijali Sirijce koji ih ne slijede. Uz Siriju, jako uporište imaju u Iraku i Libanonu. Iako vođa Al Kaide Ajman al-Zavahri traži da se integrišu u sklopu Nusra fronta, odbili su ga i djeluju samostalno. Nakon teških gubitaka, Abu Muhamed al-Adnani, zapovjednik Islamske države Irak i Levant, tražio je prekid vatre, ali Slobodna sirijska vojska i ostale pobunjeničke frakcije postavljaju uslovt: odlazak stranih dobrovoljaca iz Sirije.

Naime, prema pisanju svih medija sa prostora bivše Jugoslavije, više nije tajna da se u Siriji nalazi 300-tinjak boraca sa područja BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova (120 iz BiH, 93 iz Srbije, više od 30 s Kosova i 60-ak iz Makedonije i Crne Gore) koji se bore uz pripadnike Islamske države Irak i Levant. Njihov povratak u domicilne zemlje bio bi potencijalno velika opasnost jer je riječ o izuzetno opasnim teroristima koji su pokazali svoju okrutnost u sirijskom ratu.

Osnovali su i brigadu Jajš Muhamed Katiba, sastavljenu upravo od balkanskih vehabijskih selefija, najradikalnije struje među muslimanskim sunitima. Bajro Ikanović, kako ističu pripadnici Slobodne sirijske vojske, zapovjednik brigade Jajš Muhamed Katiba, najekstremnije vojne formacije u Siriji, koja je u gradu Azazu uspjela da uspostavi bošnjačku vehabijsku paradržavicu sličnu onoj u Gornjoj Maoči, u BiH je već osuđivan za terorizam.

U posljednjem izvještaju obavještajne službe BiH (SIPA), prema pisanju zapadnih i bosanskih medija, u Siriji se nalazi oko 120 državljana BiH, a glavni je organizator njihovog odlaska u Siriju šeik Nusret Imamović, koji od početka rata u Siriji radi na skupljanju novca za slanje džihadista u tu zemlju. SIPA navodi kako novac za to dobiva iz Jordana i Egipta, Saudijske Arabije, Katara, od bogatih biznismena iz Turske i BiH, i to preko računa u Beču
Zamjenik mu je bio Mirza Ganić iz Novog Pazara, nedavno ubijen, koji je javnosti poznat po prijetnjama srpskom ministru Rasimu Ljajiću i ministru bezbjednosti BiH Fahrudinu Radončiću, koji su inicirali zabranu odlazaka u strane vojne i paravojne formacije državljanima Srbije i BiH te njihovo kažnjavanje zatvorom i do deset godina.

Bajro Ikanović bio je predvodnik selefijskog pokreta u Hadžićima, a za terorizam je optužen zajedno sa Mirsadom Bektaševićem i Abdulkadirom Cesurom. Kod optuženih su 2005. godine pronađeni eksploziv, samoubilački pojasi i videokasete na kojima su snimljeni bombaši samoubojice. U optužnici je tada navedeno da su Bektašević i Cesur u oktobru 2005. godine u Sarajevu od Ikanovića nabavili više od 19 kilograma eksploziva. Bajro Ikanović proglašen je 2007. krivim za terorizam i osuđen na osam godina zatvora. Kasnije je kazna na Vrhovnom sudu umanjena na četiri godine. Ovih se dana Ikanovićevo ime spominje u svim svjetskim medijskim izvještajima o džihadistima iz BiH u Siriji.

Iako je u Siriju otišao prije godinu dana, zbog svoje okrutnosti Ikanović je za kratko vrijeme uspio da pridobije povjerenje zapovjednika brigade Islamske države Irak i Levant koji ga je postavio za emira brigade u kojoj ratuju većinom selefije sa Balkana.

Mirza Ganić je prijetio sprskom ministru i ministru bezbjednosti BiH

U posljednjem izvještaju obavještajne službe BiH (SIPA), prema pisanju zapadnih i bosanskih medija, u Siriji se nalazi oko 120 državljana BiH, a glavni je organizator njihovog odlaska u Siriju šeik Nusret Imamović, koji od početka rata u Siriji radi na skupljanju novca za slanje džihadista u tu zemlju. SIPA navodi kako novac za to dobiva iz Jordana i Egipta, Saudijske Arabije, Katara, od bogatih biznismena iz Turske i BiH, i to preko računa u Beču.

Pravac Beč-Turska-Sirija

Prije odlaska na ratište u Siriju, dobrovoljci borave u Gornjoj Maoči, a u pripremama im pomažu Nusret Imamović i njegov pomoćnik Ibro Delić. Zajedno mole i pišu testament. Nakon nekolika dana boravka u Gornjoj Maoči, kreću u sveti rat. Preko Beča ili Istanbula dolaze u turski grad Antiohiju (Antakiju) te organizovano prelaze tursko-sirijsku granicu. U Siriju ilegalno ulaze na prelazu Bab el-Hava, a onda se okupljaju u mjestu Sarmada u Siriji, gdje se izvodi i vjerska obuka za sljedbenike Islamske države Irak i Levant, pored ostalog se navodi u izvještaju SIPA.

Iako sirijska obavještajna služba i SIPA sarađuju i razmjenjuju podatke o kretanju opasnih terorista, Sirijci postavljaju pitanje zašto BiH dopušta opasnim radikalistima da dolaze. Zvaničnik sirijske obavještajne službe Gajas Ibrahim za Večernji je list potvrdio visoku saradnju između njihove služe i službi u regiji te se čudi zašto ih, kada imaju toliko podataka o njihovu kretanju, ne spriječe da dođu na ratište u Siriju.

"Intenzivno sarađujemo sa bosanskim, srpskim, hrvatskim i ostalim zemljama regiona i razmjenjujemo podatke o kretanju opasnih terorista. To je vrlo korisno iako ih je teško pratiti jer se oni ne koriste domaćom mobilnom mrežom koju mi možemo kontrolisati, nego se služe BiH, hrvatskim i srpskim SIM karticama", istakao je Gajas uz napomenu da nije iznenađen velikim brojem džihadista u Siriji as područja BiH i Kosova te ostalih zemalja sa muslimanskom većinom.

"Intenzivno sarađujemo sa bosanskim, srpskim, hrvatskim i ostalim zemljama regiona i razmjenjujemo podatke o kretanju opasnih terorista. To je vrlo korisno iako ih je teško pratiti jer se oni ne koriste domaćom mobilnom mrežom koju mi možemo kontrolisati, nego se služe BiH, hrvatskim i srpskim SIM karticama"
Tvrdnju Gajasa o učešću velikog broja ratnika iz Srbije na ratištu u Siriji potvrdili su i izvještaji srpske obavještajne službe koja su objavljena u skoro svim srpskim medijima. Prema tom izvještaju, 63 osobe – uglavnom iz Novog Pazara, ali i grupa s Ledina, naselja u Novom Beogradu, te grupa preobraćenika na islam iz Šumadije – otišle su na ratište u Siriju.

Njima se pridružilo 30-ak pojedinaca iz Srbije koji su živjeli i radili u drugim državama Imena svih džihadista poznata su institucijama bezbjednosti. U izvještaju se navodi da obavještajna služba ima sve potrebne podatke o kretanjima svakog pojedinca koji je otišao u Siriju i da su ti podaci razmijenjeni sa sigurnosnim agencijama u regionu.

Isto tako, u izvještaju se navodi da je najveći bezbjednosni problem ovakvog ratnog angažmana taj što se veliki broj džihadista priključio naoružanim grupama povezanim s Al-Kaidom, što je potencijalna opasnost nakon njihova povratka.

Stručnjak za bezbjednost prof. dr Vlatko Cvrtila takođe smatra da je povratak džihadista u svoje domicilne države potencijalna opasnost.

"Već je sama mogućnost organizovanja jedinica koje se koriste za radikalizaciju velik problem i, naravno, potencijalna opasnost jer se vraćaju dobro organizovani", ističe prof. Cvrtila. Uvjeren je da već sve službe u regionu sarađuju, i to u okviru multinacionalnog sporazuma.

"Siguran sam da su sve obavještajne službe regiona u punoj pripravnosti, naravno među njima i Hrvatska, te provjeravaju svaki detalj i sve te osobe s namjerom da spriječe bilo kakav teroristički akt. Vjerujem da će u tome u uspjeti", kazao je profesor Cvrtila.

Je li moguće da ratni povratnici povezani s Al-Kaidom organizuju terorističke napade u zemljama regije kao što to čine u Rusiji?

"Do sada smo bili pošteđeni takvog oblika političkog nasilja i terorizma. U ovom trenutku teško je predvidjeti što će se dogoditi u budućnosti. Svakako da opasnost postoji. Naravno, povećana radikalizacija mogla bi biti, ali i ne mora biti preduslov za nasilje", zaključio je profesor Cvrtila.

Roditelji u BiH nisu ni znali

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, vijesti o stradanju državljana BiH objavljuju se preko Facebooka, a zatim ih distribuiraju selefijski portali. Tako roditelji poginulih saznaju da su im djeca stradala u Siriji, a neki od njih nisu ni znali da su im sinovi krenuli u džihad
Do sada je u žestokim borbama na sirijskom ratištu poginulo nekoliko desetina džihadista s područja bivše Jugoslavije, a najviše iz BiH. Samo u ponedjeljak, u sukobima između Slobodne sirijske vojske i Islamske države Irak i Levant poginulo je čak šest državljana BiH, među njima Azmir Ališić, Ebu Bilal, Ebu Ismail, Imer Kajtazi, Mevludin Cicvara.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, vijesti o stradanju državljana BiH objavljuju se preko Facebooka, a zatim ih distribuiraju selefijski portali. Tako roditelji poginulih saznaju da su im djeca stradala u Siriji, a neki od njih nisu ni znali da su im sinovi krenuli u džihad.

Otac 21-godišnjeg Zeničanina Vernesa Vehabovića, koji je poginuo na sirijskom ratištu, kazao je da nije ni znao da mu je sin otišao da ratuje u Siriju.

"Policiji sam prijavio Vernesov nestanak. Mjesec dana nismo ništa znali o njemu dok se nije javio iz Sirije. Kada sam ga pitao kada se vraća, odgovorio je: “Ovdje imamo još posla, ne mislim se vratiti dok ne donesemo slobodu islamu.” Ne mogu da shvatim šta se dogodilo mom djetetu da se tako okrene, da mu porodica ništa ne znači", tužnim i drhtavim glasom govorio je Enes Vehabović optužujući islamske radikaliste u BiH da su vrbovali njegovog sina.

"Odvode nam neiskusnu djecu, to tamo nema veze ni sa džihadom ni s odbranom islama. Siguran sam da ih vrbuju ljudi koji od toga imaju koristi i da će ih stradati još mnogo", kazao je Enes Vehabović te dodao da je njegov sin, nakon što su ga vrbovale radikalne grupe u Zenici, posljednjih pola godine bio stranac u kući.

"Išao je na neka njihova predavanja u Zenici, počeo je da intenzivno čita islamske radikalne web stranice. Nismo više znali kako da ga odvratimo od radikalnog poimanja islama", ogorčeno govori otac.

Na potezu policija i sudovi

Za razliku od porodice Vehabović, portal Bljesak info objavio je da je porodica Muaza Šabića iz zeničkog naselja Puhovac znala da je njihov sin otišao u sveti rat u Siriju. Njegov odlazak, kao i svih ostalih, organizovale su vehabijske grupe u Gornjoj Maoči. Njegova majka Nura Šabić, koju je sin obavijestio o svom odlasku u Siriju, shrvano je govorila o njegovoj posljednjoj želji.

"Da budem šehid (mučenik), poželi mi mama, uputi mi Allahu dovu (molitvu). To je želio... Poginuti na Allahovom putu kao šehid (mučenik)", istakla je Nura Šabić.

Zabrinuti roditelji, oni koji nisu znali gdje im idu sinovi, pa i oni koji su znali, a nisu ih mogli spriječiti, pitaju se koliko još mladih i naivnih mora poginuti da bi policija BiH i pravosudni organi nešto preduzeli kada već imaju imena i prezimena ljudi koji šalju njihovu djecu u smrt pod krinkom da idu u džihad ili sveti rat u Siriju.