Vučić: Neki se u našem okruženju ozbiljno naoružavaju - Vijesti.me
"NATO DIJELI POKLONE"

Vučić: Neki se u našem okruženju ozbiljno naoružavaju

Upitan kako ocjenjuje snagu Hrvatske vojske, Vučić je kazao da ima "slabih tačaka" ali i da je proporcionalno broju stanovnika, riječ o armiji "za respekt"

Vučić danas u Titelu
Vučić danas u Titelu (Foto: Betaphoto/Darimir Banda)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se neke zemlje u okruženju "ozbiljno" naoružavaju, a da je suština pozicije Srbije, kao vojno neutralne zemlje, "u se i u svoje kljuse". 

On je na privremenom poligonu Titel, gdje je prisustvovao združenoj taktičkoj vježbi Vojske Srbije s bojevim gađanjem "Begej 2019", kazao da su do "1 sat iza ponoći" vođeni "iscrpljujući" razgovori sa predstavnicima Centralne vojne komisije Kine koji su u posjeti Srbiji, oko snaženja naših odbrambenih snaga.

"NATO dijeli poklone nekima u našem okruženju, nama su prebacivali zbog donacije BRDM-ova iz Rusije a oni planiraju da isporuče 60 oklopnih "bredlija" i 220 MRAP-ova, to su odlična izvidjačka vozila za transport vojnika. Ljudi se ozbiljno naoružavaju ali biće i Vojska Srbije sve jača, snažićemo sve rodove naše vojske", kazao je Vučić. 

Upitan kako ocjenjuje snagu Hrvatske vojske, Vučić je kazao da ima "slabih tačaka" ali i da je proporcionalno broju stanovnika, riječ o armiji "za respekt". 

"Nemamo ništa protiv da Hrvatska ima izuzetno jaku armiju, imaju ljude u Ministarstvu odbrane i vojsci koji su profesionalci i koji na ozbiljan način planiraju modernizaciju svojih oružanih snaga", rekao je predsjednik Srbije. 

Govoreći o stanju u Ratnom vazduhoplovstvi i protivvazduhoplovnoj odbrani, Vučić je rekao da će za pet mjeseci RV i PVO stajati "bolje nego mnoge zemlje u okruženju", posebno kada budu nabavljene nove rakete vazduh-vazduh za lovačku avijaciju.

"Do decembra ćemo imati i prvi bombarder Orao sa potpuno novom opremom i mogućnošću dejstva noću a važno je i da naše MiG-ove 29 opremimo najboljim radarskim sistemima, da ih oplemenimo raketama vazduh-vazduh a prvi put će od naredne godine imati i rakete vazduh-zemlja za dejstvo po neprijateljskoj teritoriji ili našoj teritoriji koja je zauzeta", kazao je Vučić. 

Upitan za jačanje sistema PVO, posebno kada je riječ o vojnoj saradnji sa Kinom, Vučić je rekao da ne može mnogo da govori o tome ali i dodao da "ne treba brinuti za budućnost Srbije po tom pitanju". 

On je izrazio zahvalnost Kini na novoj donaciji Vojsci Srbije, o kojoj je danas potpisan ugovor po kome je VS dobila oko 40 sredstava, od čamaca i motornih sanki za brdsko-planinske jedinice, do tegljača, kamiona i građevinskih mašina. 


Vidi sve komentare