Vučić: Srbija bi mogla da bankrotira za pola godine - Vijesti.me
Krivi raniju vlast

Vučić: Srbija bi mogla da bankrotira za pola godine

"Ako se budemo ponašali kao ranije, bankrotiraćemo za šest mjeseci, imaćemo haos u prodavnicama, grčki, argentinski ili ukrajinski scenario", kazao je Vučić za B92

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić (Foto: Reuters)

Srbija će izaći iz krize za dvije godine, a zbog neodgovornosti iz prošlosti zemlja je sada na putu da za šest mjeseci bankrotira, saopštio je premijer Aleksandar Vučić.

"Ako se budemo ponašali kao ranije, bankrotiraćemo za šest mjeseci, imaćemo haos u prodavnicama, grčki, argentinski ili ukrajinski scenario", kazao je Vučić za B92.

On je dodao da je pitanje plata i penzija takvo da su one povećavane bez ikakve ekonomske osnove i da su time kupovani glasovi, a da je ova vlast odlučila da mijenja i zaustavi put Srbije ka bankrotstvu.

Na konstataciju da je bivši ministar Lazar Krstić predlagao promjene, koje se premijeru nijesu svidjele, ali su stigle procjene Fiskalnog savjeta koje ukazuju da su Krstićeve mjere ipak neophodne, Vučić kaže da je Krstić u pravu, ali je on htio šok terapiju.

"Smatram da ljudi to ne mogu da prežive. Ne penzioneri, jer su penzije veće nego od nekih u susjedstvu, ali oni izdržavaju ne samo sebe, već i svoju djecu i unuke", naveo je Vučić.

Mjere izlaska iz krize, kako je dodao, neće biti najbezbolnije moguće, ali neće biti onakve kakve predlaže Fiskalni savjet, iako oni imaju dobre procjene.

"Mogu da kažem i da penzioneri neće biti dovedeni na ivicu propasti. Povećanje će građani moći da očekuju kada budemo zaradili više. Ne može kao ranije da očekujemo više od onoga što radimo, a na to smo navikli", rekao je Vučić.

On je podvukao da su za katastrofalno stanje u ekonomiji krivi oni koji su od 2007. do 2009. zarad ostanka na vlasti.

"Prijatelji iz Emirata" poslali milijardu eura

Premijer je kao primjer za probleme u srpskoj privredi naveo i to što su se za poreske olakšice prijavile uglavnom strane kompanije i četiri kompanije iz Vojvodine.

Vučić je saopštio da je "ovih dana" stigla milijarda eura od prijatelja iz Emirata i da će to biti potrošeno za budžet - za penzije i plate, kao i za pokrivanje nekih kredita.

On tvrdi da "nema tajnih ugovora sa Emiratima", a na pitanje ugovora sa Etihadom rekao je da je neke detalje objavio na svoju odgovornost, ali da o ostalom ne može da priča bez dozvole partnera.


Najčitanije iz sekcije Balkan