Vučić: Zakon napada SPC a ne Mitropoliju, sa Đukanovićem imam pristojan odnos - Vijesti.me
"BRIŠE SE IME SRPSKE CRKVE, OSTAĆE MITROPOLIJE I EPARHIJE"

Vučić: Zakon napada SPC a ne Mitropoliju, sa Đukanovićem imam pristojan odnos

On je kazao da Srba u Crnoj Gori ima 28,73 odsto i da je velika borba jer pokušavaju da smanje taj broj. "To se radi kampanjama, snimanjima filmova o Božićnoj pobuni (iz 1919. godine), snimanjem raznih serija. Sve falsifikati istorijski", rekao je Vučić

Predsjednik Srbije naglasio da sa Đukanovićem ima pristojne odnose
Predsjednik Srbije naglasio da sa Đukanovićem ima pristojne odnose (Foto: Jennifer Jacquemart)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se plaši da se polako briše ime srpske crkve u Crnoj Gori, i da će u toj državi ostati, kako je naveo, nekakve mitropolije, eparhije ili savjeti.

Vučić je, u jutarnjem programu TV Prva, rekao da gleda već 20 godina šta se radi i da će se pokazati da je bio u pravu.

Upitan da to pojasni, on objasnio je da se polako briše ime srpske crkve u Crnoj Gori i da će ostati mitropolije, eparhije, čime će neki htjeti i uspjeti da smire strasti.

"Ali moja riječ se neće promijeniti i ostaće ista. Nijednog sekunda nisam branio crkvi da se izjasni po nacionalnim pitanjima, kao što se i ja izjašnjavam", istakao je on.

Na pitanje šta se dešava u Crnoj Gori i što je rekao da patrijaršija SPC treba da se pita, a ne mitropolija crnogorsko primorska, odgovorio je konstatacijom da su mu kao političkom veteranu poznati svi trikovi.

To je objasnio riječima "pokušaće da sjednu sa mitropolijom crnogorsko-primorskom i postignu dogovor".

"Na meni je da ukažem da se radi o pokušaju napada na srpsku crkvu, a ne na mitropoliju ili neku eparhiju", kazao je Vučić.

On je kazao da Srba u Crnoj Gori ima 28,73 odsto i da je velika borba jer pokušavaju da smanje taj broj.

"To se radi kampanjama, snimanjima filmova o Božićnoj pobuni (iz 1919. godine), snimanjem raznih serija. Sve falsifikati istorijski", rekao je Vučić.

Upitan za odnos sa crnogorskim predsjednikom Milom Ðukanovićem rekao je da su u pristojnim odnosima kao dva predsjednika.

Na konstataciju da su mnogi mislili da su to prijateljski odnosi, odgovorio je da ne želi da ulazi u to šta neko misli.

"U pristojnim smo odnosima, isto kao i sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim", kazao je Vučić, prenosi Tanjug.


Vidi sve komentare