Poslanik Vučićeve stranke se zahvalio Mladiću, čestitao "oslobođenje Srebrenice" - Vijesti.me
OBJAVA NA TVITERU

Poslanik Vučićeve stranke se zahvalio Mladiću, čestitao "oslobođenje Srebrenice"

Odlukom Evropskog parlamenta iz 2009. godine, 11. jul proglašen je Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Đukanović
Đukanović (Foto: Media Centar Beograd)

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije, Vladimir Đukanović, na svom Tviter nalogu se uoči 11. jula, koji je odlukom Evropskog parlamenta iz 2009. proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, zahvalio Ratku Mladiću na "briljantno izvedenoj vojničkoj operaciji".

On je ovaj datum nazvao i "danom oslobođenja Srebrenice".

"Srpskom narodu želim da čestitam dan oslobođenja Srebrenice. Hvala generalu Ratku Mladiću na briljantno izvedenoj vojničkoj operaciji 'Krivaja 95'," napisao je Đukanović.

SNS, partija na čijem je čelu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, još uvijek se nije ogradila od Đukanovićeve izjave.

Šešelj govorio o "podvali"

Poslanici Skupštine Srbije u okviru postavljanja poslaničkih pitanja raspravljali su da li bi Srbija trebalo da prizna da je zločin u Srebrenici bio genocid.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pozvao je vladu Srbije da prikupi podatke i pokaže svjetskoj javnosti da se u Srebrenici nije desio genocid, već da je to "podvala" i da je zločin organizovan sa strane.

On je rekao da je potrebna potpuna istina i da je "u dva toma od po hiljadu strana, a u pripremi je i treći" prikupio "podatke šta se tamo dešavalo", ali da je to prije svega dužnost vlade.

"(Premijerka Srbije Ana) Brnabić kaže da je bio strašan zločin. Jeste strašan zločin kad se strijelja između 1.000 i 1.200 zarobljenika, ali je još strašniji zločin kad muslimani u Sarajevu ubiju između 4.000 ili 5.000 civila", rekao je Šešelj, navodeći da niko o tome ne postavlja pitanje, a da je i Srbija "u dobroj mjeri na to zaboravila".

Navodeći da je evropski komesar Johanes Han rekao da nema mjesta u EU onima koji negiraju da se desio genocid u Srebrenici, Šešelj je pozvao vladu da kaže da Srbija ne želi u EU.

Đurić: EP žali zbog poricanja genocida u Srebrenici

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić rekao je, neposredno nakon Šešelja, da je Evropski parlament prošle godine u Rezoluciji iznio stav da žali zbog "kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od nekih predstavnika srpskih vlasti".

Kako je naveo, u Rezoluciji se podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju znači i prihvatanje njegovih odluka. Navodi se i da priznanje genocida u Srebrenici predstavlja važan korak na putu Srbije u EU.

Đurić je rekao da ga zanima kako će ministarstvo za evropske integracije i premijerka Ana Brnabić reagovati na ovakvu odredbu Rezolucije EP.

"Međunarodni sud pravde u Hagu je utvrdio da se u Srebrenici desio genocid", rekao je Đurić i dodao da ga zanima i da Tužilaštvo za ratne zločine pokaže statistiku predmeta vezanih za Srebrenicu.

On je naveo i da je negiranje genocida kažnjivo zatvorom, ako je genocid utvrđen presudom domaćeg suda ili Međunarodnog krivičnog suda (ICC).


Vidi sve komentare