VB: Nema zidara, a nedjeljna plata 1.000 funti

Istraživanje grupe "Menpauer" potvrdilo je da se britanska građevinska industrija nalazi u velikim problemima, jer ne može da nađe dovoljno stručne radnike na domaćem tržištu
0 komentar(a)
Radnici, građevina, građevinci, Foto: Shutterstock
Radnici, građevina, građevinci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2014. 09:45h

Dok se britanske vlasti bore sa imigracijom, građevinske firme sa Ostrva imaju veliki problem sa radnom snagom i moraju da odbijaju poslove.

Kako piše "Gardijan", prosečan zidar u Engleskoj dobija oko 500 funti nedjeljno, ali su firme sada prinuđene da obučenim radnicima iz Portugala plaćaju i dvostruko više.

Istraživanje grupe "Menpauer" potvrdilo je da se britanska građevinska industrija nalazi u velikim problemima, jer ne može da nađe dovoljno stručne radnike na domaćem tržištu.

Jedna od tri građevinske kompanije iz Londona je morala da u posljednje vrijeme bar jedan posao jer nema dovoljno radnika, iako podaci pokazuju da je ovaj sektor trenutno u najboljoj poziciji od 2007. godine. "Napori vlade u posljednje četiri godine su pokrenuli gradnju u Britaniji i otvorili hiljade radnih mjesta širom zemlje. Prošle godine je izdato 230.000 građevinskih dozvola, a izgradnja stambenih kuća je na najvišem nivou u proteklih sedam godina", kažu u britanskom Odeljenju za lokalne zajednice i samoupravu.

Bonus video: