Šolc izabran za novog kancelara Njemačke: Definitivno završena era Angele Merkel

On je izabran kao deveti kancelar Njemačke poslije Drugog svjetskog rata

5924 pregleda 0 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2021. 12:22h

Njemački parlament Bundestag izabrao je danas socijaldemokratu Olafa Šolca za novog kancelara, čime je definitivno završena 16-godišnja era Angele Merkel.

Šezdesetrogodišnji Šolc je izabran tajnim glasanjem - glasovima 395 od 736 poslanika Bundestaga, uz podršku svoje Socijaldemokratske partije (SPD), Zelenih i Liberala, prenosi Frans pres.

Njegova tročlana koalicija ima 416 poslanika u donjem domu parlamenta od 736 mjesta.

Tri stranke tzv. "semafor koalicije" potpisle su juče koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen i kraj vladavine Angele Merkel.

Šolc treba da ode do rezidencije njemačkog predsjednika Franka-Valtera Štajnmajera da bude zvanično imenovan i kasnije danas da položi zakletvu u parlamentu.

On je izabran kao deveti kancelar Njemačke poslije Drugog svjetskog rata.

Šolcova vlada preuzima dužnost s velikom nadom da će doprinijeti modernizaciji Njemačke i borbi protiv klmatskih promjena ali se odmah suočava sa najhitnijim izazovom a to je da se izbori sa sadašnjom najtežom fazom pandemije koronavirusa u zemlji, prenosi agencija AP.

Fon der Lajen se raduje "nastavku saradnje", Makron o pisanju nastavka za "Francuze, Njemce i Evropljane"

Predsjednica Evropske komisije, Nemica Ursula fon der Lajen i francuski predsjednik Emanuel Makron čestitali su Šolcu.

Fon der Lajen je rekla da se raduje budućem radu sa njim za "snažnu Evropu".

"Čestitam dragi Olaf Šolc, na tvom izboru i imenovanju za saveznog kancealara. Želim ti dobar početak i radujem se nastavku naše saradnje s povjerenjem za jednu snažnu Evropu", napisala je Fon der lajen na Tviteru.

Fon der Lajen je iz Hrišćansko demokratske unije (CDU) bivše kancelarke Angele Merkel.

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozdravio je izbor Šolca za novog njemačkog kancelara obećavajući na Tviteru da će oni zajedno pisati nastavak za "Francuze, Njemce i Evropljane".

U odvojenoj Tviter poruci Makron je zahvalio kancelarki Merkel što "nikad nije zaboravila lekcije istorije" i što je toliko učinila za Francuze, sa Francuzima i za unapređenje Evrope.

Bonus video: