SAD naložile porodicama zaposlenih u ambasadi da napuste Ukrajinu: "Bezbjednosni uslovi nepredvidivi..."

Zvaničnici Stejt departmenta naglasili su da će ambasada u Kijevu ostati otvorena i da ova objava ne predstavlja evakuaciju

6051 pregleda 4 komentar(a)
Ambasada SAD u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, Foto: Reuters
Ambasada SAD u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, Foto: Reuters

Ministarstvo inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) naložilo je porodicama svih zaposlenih Amerikanaca u ambasadi u Ukrajini da napuste zemlju u vrijeme sve većih strahovanja od ruske invazije, prenosi agencija Asošijeted pres (AP).

Stejt department je u nedjelju uveče, 23. januara, članovima porodica službenika u američkoj ambasadi u Kijevu saopštio da moraju da napuste zemlju.

Navedeno je da zaposleni, čije pozicije nisu vitalne za rad ambasade, mogu da napuste Ukrajinu o vladinom trošku.

"Bezbjednosni uslovi, posebno duž ukrajinskih granica, na Krimu pod ruskom okupacijom i istočnoj Ukrajini koja je pod kontrolom Rusije su nepredvidivi i mogu lako da se pogoršaju. Demonstracije koje su povremeno prerastale u nasilje održavaju se širom Ukrajine uključujući i Kijev", naveo je Stejt department.

Ovaj potez je uslijedio zbog povećanih tenzija oko gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici koje se nisu smanjile za vrijeme razgovora u petak između državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra Sergeja Lavrova u Ženevi.

Zvaničnici Stejt departmenta naglasili su da će ambasada u Kijevu ostati otvorena i da ova objava ne predstavlja evakuaciju.

O ovom potezu se razmišljalo duže vrijeme i to ne znači da SAD smanjuju podršku Ukrajini, naveli su zvaničnici.

Stejt department je u saopštenju ukazao na nedavne izvještaje prema kojima Rusija planira veću vojnu akciju protiv Ukrajine.

Međutim, rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je NATO zemlje za eskalaciju tenzija oko Ukrajine dezinformacijama.

Iz Ministarstva inostranih poslova je saopšteno da bi "američki državljani u Ukrajini trebalo da razmotre da sada odu iz te zemlje komercijalnim ili drugim privatno dostupnim opcijama za prevoz".

Uputstvo za putovanja koje je ranije upozoravalo sunarodnike da ne putuju u Ukrajinu zbog COVID-a 19 i zbog tenzija oko Rusije, promijenjeno je u nedjelju uveče u oštrije upozorenje.

"Nemojte putovati u Ukrajinu zbog povećanih prijetnji od ruske vojne akcije i COVID-a 19. Budite povećano obazrivi u Ukrajini zbog kriminala i građanskih nemira, u nekim oblastima rizik je povećan", navodi se u upozorenju Stejt departmenta.

Kremlj negira bilo kakvu ratobornu namjeru, ali uslovljava smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO, posebno na Ukrajinu, i povlačenje Alijanse iz istočne Evrope.

Zapadu je to neprihvatljivo i prijeti Rusiji razornim sankcijama ako napadne Ukrajinu.

Bonus video: