Veto Rusije na Rezoluciju SB Ujedinjenih nacija; EU uvela sankcije Putinu i Lavrovu

- Sve više evropskih zemalja podržava ideju da se Rusija isključi iz globalnog SWIFT sistema međubankarskih plaćanja

- Komitet ministara Savjeta Evrope donio odluku da isključi Rusku Federaciju iz svog članstva

- Evropska unija će zamrznuti bankovne račune ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, ali neće izdati zabranu putovanja

540313 pregleda 258 reakcija 257 komentar(a)
Stambena zgrada u Kijevu oštećena u napadu, Foto: Reuters
Stambena zgrada u Kijevu oštećena u napadu, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2022. 00:37h
Završeno
00:28h

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN koja bi osudila invaziju Moskve na Ukrajinu, dok se Kina uzdržala od glasanja - potez koje zapadne zemlje vide kao pobjedu za pokazivanje međunarodne izolacije Rusije.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija takođe su bili uzdržani od glasanja o tekstu koji su izradile SAD.

Preostalih 11 članova savjeta glasalo je za.

Očekuje se da će nacrt rezolucije sada razmotriti 193 člana Generalne skupštine UN.

00:14h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju građanima rekao je da  "ova noć u Ukrajini biće teža od dana, Rusija će krenuti u ofanzivu".

Naveo je i da će Rusija ove noći upotrijebiti sve snage koje ima da slomi otpor ukrajinske vojske.

"Moram potpuno iskreno da kažem - ova noć će biti teža od dana. Mnogi gradovi naše države su na udaru - Černihiv, Sumi, Harkov... u Donbasu, gradovi na jugu Ukrajine", rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Istakao je da se posebna pažnja mora obratiti na Kijev i da se glavni grad ne smije izgubiti.

"Ove noći će krenuti u juriš. Svi razumijemo šta nas čeka. Ovu noć moramo preživjeti. Sudbina Ukrajine se odlučuje upravo sada", kazao je Zelenski.

22:57h

Kanada će uvesti sankcije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, kazaoa je premijer Džastin Trudo.

Kanada će takođe uvesti dodatne sankcije Bjelorusiji i njenim liderima zbog "podsticanja" Putinove invazije na Ukrajinu, rekao je Trudo na konferenciji za novinare.

22:39h

Ukrajina i Rusija razgovaraju o mjestu i vremenu za razgovore, rekao je portparol predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi agencija Rojters.

"Ukrajina je bila i ostaje spremna da razgovara o prekidu vatre i miru", dodao je portparol Sergij Nikiforov.

22:28h

Sjedinjene Države će pružiti dodatnu bezbjednosnu pomoć Ukrajini dok se njena vlada suočava sa masivnom ruskom invazijom, saopštio je Pentagon, dodajući da utvrđuje najbolji način za pružanje te podrške.

"Ovdje ću biti vrlo jasan: pružićemo dodatnu bezbjednosnu pomoć Ukrajini. Hoćemo. Kako će to biti urađeno, još se razrađuje“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi na brifingu, dodajući da je "vazdušni prostor iznad Ukrajine sporan".

21:55h

Uvođenje sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova odražava "apsolutnu nemoć" Zapada kada je riječ o spoljnoj politici, rekla je novinskoj agenciji RIA portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Marija Zaharova je govorila prije nego je predsjednik SAD Džozef Bajden najavio sankcije protiv njih dvojice.

Britanski premijer Boris Džonson takođe je najavio kaznene mjere.

21:52h

Bijela kuća saopštila je, prenosi Rojters, da je "pad Kijeva stvarna mogućnost".

21:44h

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je, nakon razgovora sa liderima zemalja NATO-a, da će vojna alijansa zadržati svoju politiku "otvorenih vrata" evropskim državama koje dijele njene vrijednosti i koje će možda jednog dana pokušati da se pridruže.

21:24h

Posljednji satelitski snimci pokazuju veliko raspoređivanja helikoptera u južnoj Bjelorusiji, oko 32 kilometra od granice sa Ukrajinom, saopštila je privatna američka kompanija Maxar.

Opširnije OVDJE>>>

21:23h

Evropska unija bi mogla da isključi Rusiju iz globalnog sistema međubankarskog plaćanja SWIFT u novom krugu sankcija, izjavila je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

"Putin želi rat. Ali ljudi žele mir, slobodu i pravo na izbor", napisala je ona na Tviteru.

Dodala je da su "važne dalje, masovne sankcije" protiv Rusije, uključujući isključenje te zemlje iz SWIFT sistema.

21:12h

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je predloženo da se Kijev vrati razgovorima sa Moskvom 26. februara, prenijela je agencija Interfaks.

Agencija Rojters prenosi da se o ovom pitanju nije mogao dobiti komentar od ukrajinskih vlasti.

21:00h

Ruske trupe zaustavile su se u blizini sjeveroistočnog grada Konotopa nakon što su pretrpjele velike gubitke tokom borbe, saopštile su ukrajinske kopnene snage.

"Imaju problem sa gorivom i snabdijevanjem“, navodi se u saopštenju i dodaje da je bilo slučajeva pljačke od strane ruskih vojnika u lokalnim prodavnicama.

20:58h

Paket bankarskih sankcija koje Evropska unija uvodi teže će pogoditi vladu ruskog predsjednika Vladimira Putina nego isključenje Rusije iz platnog sistema SWIFT, rekla je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Isključivanje Rusije iz SWIFT-a onemogućilo bi podršku grupama za građanska prava u Rusiji iz inostranstva ili da ruski studenti u inostranstvu šalju novac za pomoć svojim bakama", rekla je ona javnoj televiziji ARD.

"Mač koji izgleda najteže nije uvijek najpametniji", rekla je ona.

"Nijesu samo oligarsi ti koji obavljaju finansijske transakcije... Oštriji mač u ovom trenutku je listanje banaka. Državne obveznice više ne mogu da se prodaju u inostranstvu", navela je ona.

20:56h

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji rekao je visokim evropskim zvaničnicima da Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet zemalja, uključujući i Ukrajinu, ali da sa zabrinutošću Rusije u vezi sa širenjem NATO-a na istok treba da se pozabavi na odgovarajući način.

Vang je rekao da trenutna situacija u Ukrajini nije nešto što Peking želi da vidi, ali Kina se istorijski protivila akcijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje promovišu sankcije.

Vang je to komentarisao u odvojenim razgovorima sa britanskim ministrom spoljnih poslova, šefom diplomatije Evropske unije i francuskim predsjedničkim savjetnikom, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

20:55h

Ponuda Rusije za razgovore sa Ukrajinom bila je pokušaj da se diplomatija vodi "na cijev pištolja", rekao je u portparol Stejt departmenta Ned Prajs, rekavši da Rusija mora da prekine svoje bombardovanje u Ukrajini ako je ozbiljna po pitanju diplomatije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije danas da je Rusija spremna da pošalje delegaciju u bjelorusku prijestonicu Minsk na razgovore. 

"Vašington nije vidio nikakve naznake da je ruski lider Vladimir Putin voljan da deeskalira u Ukrajini", rekao je Prajs novinarima.

20:54h

U Ukrajini će poginuti isto toliko ruskih vojnika koliko tokom dva čečenska rata, upozorio je u petak ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Hiljade. Hiljade", rekao je Reznikov, pozivajući Ruse da izađu na ulice i zatraže prekid rata.

"Sakrijte svoje voljene ako su vam dragi. Ne šaljite ih u sigurnu smrt! Biće ubijani sa svakog prozora u svakom ukrajinskom gradu", zamolio je on.

20:39h

Portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova kazala je da će eventualno pristupanje Finske i Švedske NATO-u imati veoma ozbiljne vojne i političke posljedice.

Opširnije OVDJE>>>

20:38h

Ruski napad na Ukrajinu bio je brutalniji u petak, ali moskovske snage nisu napredovale kako je planirano, a ukrajinski zvaničnici prikupljaju dokaze za moguće krivično gonjenje za ratne zločine, rekla je ukrajinska ambasadorka u Vašingtonu Oksana Markarova.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu, Markarova je takođe rekla da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imao "veoma produktivan" telefonski razgovor sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom danas.

20:15h

Crna Gora se potpuno solidariše sa svim zemljama članicama NATO, zemljama članicama Evropske unije i pokazuje potpunu solidarnost sa Ukrajinom, njenim narodom i iskazuje im punu podršku, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Opširnije OVDJE>>>

19:57h

Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine, Kijeva, Vitalij Kličko, rekao je da se čulo pet eksplozija u kratkom intervalu od tri do pet minuta u blizini elektrane na sjeveru grada.

On je dodao da su mostovi u gradu uzeti pod zaštitu i posebnu kontrolu, pošto se ruske trupe približavaju, dok se u blizini strateških gradskih objekata postavljaju kontrolni punktovi.

"Situacija sada – bez pretjerivanja – prijeti Kijevu. Noć, blizu jutra, biće veoma teška", rekao je Kličko.

Izmjena: 20:53h

Bonus video: