Ruske snage gađale TV toranj u Kijevu, Kličko potvrdio da je ubijeno pet civila

- Šesti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

- Raketiran je Harkov - drugi po veličini grad u Ukrajini.

- Ruske snage gađale su i televizijski toranj u Kijevu

320719 pregleda 161 reakcija 161 komentar(a)
Momenat kada je pogođen toranj, Foto: Reuters
Momenat kada je pogođen toranj, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2022. 23:02h
Završeno
22:56h

Apple je potvrdio da je stopirao svu prodaju proizvoda u Rusiji kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

RT njuz i Sputnjik, dva državna medija, takođe će biti nedostupni van Rusije.

Apple je potvrdio da će ograničiti korišćenje Apple Paya i drugih usluga u Rusij.

22:45h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se zabranjuje iznošenje gotovine i "monetarnih instrumenata" iz zemlje u stranoj valuti u iznosu većem od 10.000 dolara.

Ukaz o dodatnim privremenim ekonomskim mjerama za osiguravanje finansijske stabilnosti Rusije je odgovor na sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ostale mjere koje je Putin uveo ove nedjelje uključuju obavezu ruskih izvoznika da prodaju 80 odsto svojih prihoda u stranoj valuti, zabranu deviznog poslovanja davanjem deviza rezidenata u korist nerezidenata po ugovorima o kreditu.

Rezidenti više neće moći da uplaćuju stranu valutu na svoje račune otvorene u bankama i organizacijama u inostranstvu, kao ni da uplaćuju novac bez otvaranja bankovnog računa korišćenjem elektronskih sredstava plaćanja koji su na raspolaganju stranim davaocima usluga u sferi platnog prometa.

22:15h

Ruski napad na Ukrajinu traje već šest dana, a većina posmatrača se slaže - vojska napreduje sporije nego što se očekivalo. Zašto je to tako? I može li Rusija čak i u slučaju pobjede da dugoročno vlada u Ukrajini?

Opširnije OVDJE>>>

22:14h

Ruske vlasti blokirale su dva nezavisna medija, televiziju Dožd i radio stanicu Eho Moskve u nastojanju da pooštre kontrolu nad informacijama usred invazije na Ukrajinu.

"Tužilaštvo je zatražilo blokiranje pristupa onlajn tv kanalu Dožd i radio stanici Eho Moskve", navela je nezavisna televizija na Tviteru.

Dodala je da su ta dva medija optužena da su prenosila "pozive na ekstremistička i nasilna djela" i da su "svjesno objavljivala pogrešne informacije o aktivnostima ruskog vojnog osoblja".

Dožd, Eho Moskve i list Novaja gazeta istakli su se kao mediji koji se ne pridržavaju retorike Kremlja u izvještavanju o ruskoj invaziji na Ukrajinu, za razliku od velike većine ruskih medija.

Ruske vlasti su zabranile medijima da koriste informacije osim one koje pružaju Kremlj, vojska i razna ministarstva. Vlasti invaziju na Ukrajinu predstavljaju kao običnu "specijalnu operaciju" ograničenu na istok te zemlje.

22:12h

Sjedinjene Američke Države saopštile su da protjeruju ruskog "obavještajnog operativca" koji radi za Ujedinjene nacije, potvrdio je portparol svjetske organizacije Stefan Dižarik.

On je rekao da je stalno predstavništvo SAD pri UN obavijestilo Sekretarijat o svojoj odluci po pitanju službenika sekretarijata i pojasnio da diplomata koji će biti protjeran ne spada među 12 ruskih diplomata stalnog predstavništva Rusije koji su juče proglašeni za persone non grata.

Dižarik je odbio da komentariše razloge zbog privatnosti i osjetljivost pitanja, ali je rekao "ono što ovu odluku čini malo teškom za razumijevanje jeste da je član osoblja trebalo da završi sa zadatkom 14. marta".

21:52h

Izrael osudio granatiranja kod Babin Jara (mjesto masakra Jevreja u Drugom svjetskom ratu), ali Rusija nije pomenuta...

Opširnije OVDJE.

21:19h

Ujedinjene nacije su zatražile 1,7 milijardi dolara za hitnu isporuku humanitarne pomoći narodu Ukrajine i izbjeglicama u okolnim zemljama.

21:11h

Međunarodni sud pravde (MSP) saopštio je da će 7. i 8. marta biti održano ročište u predmetu koji je pred sudom pokrenuo Kijev, koji optužuje Moskvu za planiranje genocida u Ukrajini.

Sud je naveo da djeluje na zahtjev Ukrajine koja optužuje Rusiju za planiranje genocida i za namjerno ubijanje ljudi ukrajinske nacionalnosti.

Ukrajina je pokrenula postupak u subotu. Presude MSP-a su obavezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, ali sud nema načina i sredstva da zemlje sprovedu te presude.

20:56h

Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi sankcije Bjelorusiji...

Povezani članci

01. Mart 2022.

Velika Britanija uvodi sankcije Bjelorusiji

20:39h

Kako javlja Rojters predsjednik Rusije Vladimir Putin izdao je dekret o zabrani izvoza gotovine stranih valuta iz Rusije čija vrijednost prelazi 10.000 dolara.  

19:11h

Francuska, Njemačka i Poljska saopštile su da podržavaju Ukrajinu u namjeri da izgradi bliže političke i ekonomske veza sa Evropskom unijom.

Na sastanku u Lođu, u Poljskoj, tri zemlje su saopštile da su "ponovo potvrdile svoju posvećenost jačanju političke asocijacije i ekonomske integracije Ukrajine sa Evropskom unijom i njenim unutrašnjim tržištem".

Ukrajina je u ponedjeljak zvanično podnijela zahtjev za članstvo u EU, ali će proces vjerovatno trajati godinama uprkos podršci zemalja članica nakon ruske invazije.

19:09h

Ruske snage ušle su u grad Herson na jugu Ukrajine, ali Ukrajina i dalje kontroliše zgradu gradske uprave, rekao je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

19:05h

Nakon što su ruske snage granatirale TV toranj u Kijevu predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da se istorija ponavlja.

Opširnije OVDJE.

19:00h

AP piše da su ruske nuklearne podmornice otplovile na vježbe u Barencovo more u blizini Arktika, a da mobilni lanseri lutaju Sibirom.

Vježbe su uslijedile nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti.

18:23h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da je, prema preliminarnim podacima, u ruskom napadu na TV toranj poginulo pet civila.

"Neprijatelj je napao prijestonicu, a među civilnim stanovništvom već ima žrtava. U napadu na TV toranj, prema preliminarnim podacima, poginulo je pet civila. Šetali su trotoarom pored kule. Pozivam sve Kijevljane da ne šetaju ili se ne voze ulicama. Budite izuzetno oprezni. Ovu noć je bolje provesti u skloništima", napisao je Kličko na Telegramu.

Kijev
foto: Reuters

Dodao je da se radi na obnavljanju potpunog rada TV tornja.

"Oružane snage Ukrajine, policija glavnog grada, druge agencije za sprovođenje zakona brane Kijev. Ostanimo prisebni, jer neprijatelj hoće da nas zastraši i demorališe. Hajdemo zajedno, hajde da se borimo. I pobijedićemo", poručio je Kličko

Izmjena: 18:31h
18:12h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Zelenski je, kako prenosi Rojters, poručio Bajdenu " da se agresor mora zaustaviti što prije".

Iz Bijele kuće je saopšteno da su Bajden i Zelenski razgovarali preko 30 minuta.

Izmjena: 18:32h
17:55h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Ukrajinu i Rusiju da odmah prekinu borbu i da "doprinesu miru u svijetu", dodajući da se Ankara ne protivi proširenju NATO-a.

Upitan o nastojanjima Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji, Erdogan je rekao da bi Turska, decenijama kandidat za EU, podržala svako proširenje NATO-a i EU.

Erdogan je pozvao blok da pokaže "istu osjetljivost" koju je pokazao za kandidaturu Kijeva za članstvo u zahtjevu Turske i osudio zemlje članice da "nisu iskrene".

"Hoćete li Tursku staviti na dnevni red kada neko napadne i (nas)" pitao je Erdogan.

17:53h

Džonson: Granatiranje Harkova podsjeća na zločine u Bosni

Granatiranje ukrajinskog grada Harkov je zločin koji podsjeća na napade Srba na Sarajevo 1990-ih, rekao je britanski premijer Boris Džonson.

On je dodao da takvi napadi ujedinjuju svijet protiv Rusije, prenio je Rojters. "To me posjeća na granatiranje sarajevske pijace, granatiranje nedužnog naroda u Bosni, to mi je kao zločin koji je namjerno počinjen protiv jednog civilnog centra", rekao je Džonson na konferenciji za novinare u Estoniji.

17:43h

Kako javlja "ASB News" u blizini granatiranog tornja bilo je žrtava - prema ovom izvoru moguće da je stradalo od četiri do šest ljudi.

17:36h

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je napad Rusije na TV toranj u Kijevu bio varvarski čin.

TV toranj se nalazi u blizini spomen-obilježja Babin Jar, posvećenog žrtvama masakra Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

"Ruske trupe su pucale na TV toranj, u blizini Memorijalnog kompleksa Babin Jar. Ruski kriminalci se ne zaustavljaju u svom varvarstvu. Rusija = varvarin", piše na Tviter nalogu.

Bonus video: