EU obustavila distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnjik

Sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, internet stranice i aplikacije

5431 pregleda 6 komentar(a)
RT, Foto: Shutterstock
RT, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) obustavila je distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnjik. Smatra se da su ovo sredstva Kremlja za dezinformacije i manipulaciju informacijama.

Prema saopštenju, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, internet stranice i aplikacije.

“Sve relevantne licence, ovlašćenja i dogovori o distribuciji su suspendovani. Ove mjere pokrivaju sve države članice EU i direktno se primenjuju”, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je povodom ove odluke poručila da su reči veoma važne u ratnom periodu.

”Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacija povodom ovog nečuvenog napada na slobodnu i nezavisnu zemlju. Nećemo dozvoliti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži kojima opravdavaju Putinov rat ili posiju sjeme podjela u našoj Uniji”, poručila je ona.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost, Džozep Borel je ocijenio da Rusija koristi manipulaciju informacijama kao “operativno oruđe”.

“Danas činimo važan korak protiv Putinove manipulacije i zatvaranja slavine za ruske medije u EU pod kontrolom države. Već smo ranije sankcionisali rukovodstvo RT-a, uključujući i glavnu urednicu Simonjan i logično je da ciljamo i na aktivnosti koje organizacije sprovode u okviru naše Unije”, poručio je Borel.

U saopštenju koje je izdato povodom odluke o zabrani rada za Russa Today i Sputnjik se navodi da su ovi mediji instrumenti u podsticanju i podršci ruske agresije protiv Ukrajine što, kako stoji, “predstavlja značajnu i direktnu prijetnju javnom redu i bezbjednosti EU.

Bonus video: