Kijev: 19 beba koje su rodile surogat majke zarobljeno u podrumu zbog rata

Rat je dodatno otežao odgovor na pitanje ko su njihovi zakonski staratelji, kao i to da li se, i na koji način, mogu odvesti na sigurno

13293 pregleda 4 komentar(a)
Kijev, Foto: Reuters
Kijev, Foto: Reuters

Trenutno se 19 beba koje su rodile surogat-majke u Ukrajini nalazi u podrumu u Kijevu. Njihovi biološki roditelji su stranci, koji zbog rata ne mogu da dođu po njih. Pravni status ove djece je najasan, budući da, u ovim okolnostima, nije jasno ni njihovo državljanstvo, ni to ko su im zakonski staratelji.

O 19 surogat beba brinu dadilje u podrumu u Kijevu, koji je opremljen plastičnim kolijevkama, pultom za povijanje, sterilizatorima, pelenama i mliječnim formulama, piše Njujork tajms, a prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

Ove bebe ostale su zarobljene u Ukrajini, budući da je rat zakomplikovao njihovo spajanje sa biološkim roditeljima iz drugih zemalja.

Zbog toga ostaje neriješeno pitanje njihovog državljanstva, budući da, po ukrajinskom zakonu, biološki roditelji moraju lično da potvrde nacionalnost bebe.

Takođe, rat je dodatno otežao odgovor na pitanje ko su njihovi zakonski staratelji, kao i to da li se, i na koji način, mogu odvesti na sigurno.

Dok parovi u inostranstvu brinu i pokušavaju da nađu načine kako da preuzmu svoje bebe, buduće surogat majke imaju drugi problem – zbog potpisanih ugovora prinuđene su da ostanu u zemlji uprkos ratu.

Vlasnik kompanije koja nudi uslugu surogat-majčinstva "BioTexCom" Albert Točilovski kaže da je bio suočen sa teškim izborom – ili da se u podrumu napravi odjeljenje za njegu ovih beba, ili da se oko 40 žena koje su bile blizu termina porođaja vozi preko Ukrajine u sred rata.

Obećao je da će bebe biti zbrinute i da će, ukoliko se situacija pogorša, pokušati da ih evakuiše.

Neki ljudi koji su bili u ovom poslu, poput agentkinje za spajanje klijenata i potencijalnih surogat-majki u Ukrajini, već su pobjegli – iako su pravne posljedice toga i dalje nejasne.

Ukrajina je jedna od rijetkih zemalja koje nude usluge surogat majčinstva strancima. Prema nekim procjenama, imaju najveću "industriju surogat majčinstva" u svijetu sa čak 14 kompanija koje se time bave.

Njujork tajms piše da je posao u Ukrajini uspio uglavnom zbog siromaštva, jer surogat majke ovdje obično zarađuju oko 15.000 dolara po djetetu.

Advokati koji su uključeni u ove poslove navode da je u ovom trenutku u Ukrajini oko 500 trudnica koje treba da rode djecu parovima iz inostranstva.

Najčešće iz SAD, Evrope, Južne Amerike i Kine.

U Ukrajini nije dozvoljeno surogat majčinstvo za istopolne parove, niti za parove koji žele da izaberu pol svog djeteta.

Bonus video: