”Mariupolj je bio naš ponos”

Spasioci tragaju za preživjelima ruskog napada na zgradu pozorišta u lučkom ukrajinskom gradu

15242 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Spasioci su juče tragali za preživjelima u ruševinama pozorišta u Mariupolju nakon što je Ukrajina saopštila da je u ruskom vazdušnom napadu pogođena zgrada koja je služila kao sklonište stotinama ljudi.

U saopštenju gradskih vlasti navodi se da su se stotine ljudi, većinom žene, djeca i stariji, od raketa krili u pozorištu i obližnoj zgradi bazena. “Još prikupljamo informacije o žrtvama”, stoji u saopštenju.

Ranije juče Petro Andruščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, kazao je da ima preživjelih i da je sklonište od bombi izdržalo. Spasioci su pokušavali da uklone ruševine kako bi stigli do njih.

Evakuacija građana Mariupolja
Evakuacija građana Mariupoljafoto: REUTERS

“Srce se slama zbog onoga što Rusija čini našem narodu, našem Mariupolju, našem regionu Donjeck”, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon napada na pozorište.

Rusija je negirala da je bombardovala pozorište.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova kazala je da su navodi da je Rusija bombardovala pozorište “laž” i ponovila da ruske snage “ne bombarduju gradove”.

Na satelitskim snimcima pozorišta od prije napada vidi se velika struktura sa crvenim krovom, a ispred i iza je velikim slovima na ruskom jeziku napisana riječ “djeca”.

Ovaj lučki grad je pod opsadom ruskih snaga i na udaru žestokog bombardovanja. Prema podacima ukrajinskih vlasti oko 30 000 stanovnika do sada je uspjelo da pobjegne iz Mariupolja, ali je preko 350 000 i dalje zatočeno. Opštinske vlasti su saopštile da je gradu nanijeta ogromna šteta. Procjenuje se da je 80 odsto domova uništeno, od čega skoro 30 odsto nije moguće popraviti.

U predgrađu Mariupolja, Rojtersovi novinari su vidjeli ljude koju automobilima i pješke pokušavaju da pobjegnu.

Oksana Zalavska, 42, napustila je Mariupolj prije dva dana i sada se nalazi u Zaporožju. Ova majka trogodišnjeg dječaka i 12-godišnje djevojčice je kazala da su bili u krcatom skloništu gdje su odrasli jeli samo jednom dnevno i to male porcije jer hrane nije bilo dovoljno.

”Sada u 2022. godine znam kako je biti gladan”, kazala je ona.

Jurij Riženkov, izvršni direktor u najvećoj ukrajinskoj čeličani Metinvest, kazao je da je povremeno u kontaktu sa nekim od zaposlenih koji su i dalje u Mariupolju.

”Zadnjih dva dana bombardovanje se bukvalno dešavalo na svakih 30 minuta, tako da ljudi uopšte nijesu mogli da izađu iz skloništa i podruma”, kazao je on za Rojters.

”Mariuplj je bio naš ponos”, kazao je on. “Sada gledamo kako se sve što smo uradili u zadnjih osam godina uništava, potpuno uništava. To je veoma tužno”.

Bonus video: