Putin je rekao da će "neprijatelji" plaćati plin u rubljama: Da li je to moguće?

Plaćanja u rubljama ojačala bi rusku valutu koja je naglo pala od početka invazije na Ukrajinu 24. februara

10903 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će Rusija, najveći svjetski proizvođač plin, uskoro zahtijevati od "neprijateljskih" zemalja da plaćaju gas u rubljama, podižući uzbunu zbog mogućeg smanjenja plina u Evropi.

Kupci plinatraže smjernice o tome kako bi se takva plaćanja mogla izvršiti, s obzirom na to da su Rusija i neke njene kompanije pod sankcijama zbog invazije Kremlja na Ukrajinu. Mnogi upozoravaju da bi taj potez mogao predstavljati kršenje ugovora.

Šta stoji iza promjene?

Zapadne sankcije zadale su ruskoj ekonomiji težak udarac, iako je Evropska unija, koja se oslanja na rusku naftu i plin, prestala ograničavati uvoz energije.

Trenutno su gotovo svi ruski ugovori o kupovini plina denominirani u eurima ili američkim dolarima.

Plaćanja u rubljama ojačala bi rusku valutu koja je naglo pala od početka invazije 24. februara.

Zašto je to važno?

Evropa dobija oko 40 posto svog plina iz Rusije i do ove godine dnevno je plaćala od 200 do 800 miliona eura.

Holandske cijene plina, što je evropska referentna vrijednost, porasle su zbog zabrinutosti oko toga hoće li zemlje biti spremne platiti rublje ili da li će čak moći.

Da li je legalno?

Nekoliko kupaca je reklo da će nastaviti plaćati u eurima jer njihovi ugovori ne dopuštaju promjenu valute. Pojedini pravni stručnjaci kažu da je malo vjerovatno da Rusija može jednostrano promijeniti uslove ugovora.

"Ugovori se sklapaju između dvije strane, a obično su u američkim dolarima ili eurima. Dakle, ako jedna strana jednostrano kaže 'ne, platit ćete u ovome' nema ugovora", rekao je Tim Harkort, glavni ekonomist u Institut za javnu politiku i upravljanje pri Tehnološkom univerzitetu u Sidneju.

Još jedna komplikacija je oprez zapadnih banaka u trgovanju ruskom imovinom.

"Čak i ako je kupac spreman platiti u rubljama, to bi se moglo pokazati prilično izazovnim s obzirom na sankcije uvedene protiv brojnih ruskih banaka", rekla je ING banka.

Ako Rusija insistira na plaćanju u rubljama, "to bi potencijalno ostavilo druge djelove ovih ugovora otvorenim za ponovne pregovore, kao što je njihovo trajanje", dodao je ING.

Kakav bi bio mehanizam za plaćanje u rubljama?

Bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov rekao je da druga strana u Sofiji može upravljati transakcijama u rubljama, "tako da nema rizika za plaćanja prema postojećem ugovoru". Nije dao detalje.

Klaudio Galimberti, viši potpredsjednik u Ristadu (nezavisna kompanija za istraživanje energije i poslovnu inteligenciju), rekao je da je moguće da Rusija sklopi nove ugovore koji zahtijevaju plaćanje u rubljama, ali bi tada vlade morale držati rublje u svojim središnjim bankama ili ih kupovati na otvorenom tržištu.

Isplate u rubljama tehnički su moguće jer su sankcije samo djelimične, rekao je jedan izvršni direktor banke sa stručnim znanjem o deviznim tržištima. Zapadni kupac mogao bi platiti eure ili dolare svojoj banci, koja bi ih zauzvrat poslala ruskoj banci i tražila od njih da plate Gazpromu u rubljama, dodao je.

Još uvijek je nejasno može li ruska Centralna banka osigurati dovoljno likvidnosti u rubljama kako bi evropskim klijentima omogućila nabavu valute.

Bonus video: