Peskov: Nenuklearni status Baltika nemoguć ako Švedska i Finska uđu u NATO

"Postoji aktuelna predsjednička naredba Ministarstvu odbrane da podnese predloge za jačanje našeg zapadnog krila povodom izgradnje vojnog potencijala NATO-a u blizini naše zapadne granice"

7167 pregleda 12 komentar(a)
Peskov, Foto: Shutterstock
Peskov, Foto: Shutterstock

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da u slučaju ulaska Švedske i Finske u NATO više ne može biti reči o nenuklearnom statusu Baltika.

Peskov je potvrdno odgovorio na pitanje da li Kremlj podržava stav zamjenika predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije Dmitrija Medvedeva da ne može biti govora o nenukleranom statusu Baltika ako se dvije skandinavske zemlje pridruže NATO-u.

"Naravno. To je već više puta rečeno, i što je najvažnije, da se podsjetimo da postoji aktuelna predsjednička naredba Ministarstvu odbrane da podnese predloge za jačanje našeg zapadnog krila povodom izgradnje vojnog potencijala NATO-a u blizini naše zapadne granice", naveo je Peskov.

Na pitanje da li to uključuje raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja na Baltiku, Peskov je rekao da "ne može ništa da kaže o tome".

"Upravo nakon izrade takvog plana za naše jačanje zapadnih granica, biće utvrđen spisak svih neophodnih mjera i koraka koji će biti preduzeti, i to će biti razmotreno na odvojenom sastanku sa predsjednikom (Vladimirom Putinom)", kazao je Peskov.

Medvedev, bivši ruski predsjednik i premijer, izjavio je ranije danas da će Rusija ojačati svoje vojne resurse, uključujući nuklearne, u Baltičkom moru i u blizini Skandinavije, ako Finska ili Švedska uđu u NATO.

Švedska je najavila da će u junu podnijeti zahtjev za članstvo u NATO, a Finska, koja ima dugu kopnenu granicu i komplikovanu istoriju sa Rusijom, razmatra takvu mogućnost zbog ruske ofanzive na Ukrajinu.

Bonus video: