Zelenski za BBC rekao da se "ruska nafta plaća krvlju"

"Neki naši prijatelji i partneri shvataju da je sada drugačije vrijeme, da to više nije pitanje posla i novca. To je pitanje opstanka", rekao je Zelenski

3601 pregleda 11 komentar(a)
Zelenski, Foto: REUTERS
Zelenski, Foto: REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da evropske zemlje koje nastavljaju da kupuju rusku naftu zarađuju novac krvlju drugih ljudi.

U intervju za britanski servis BBC Zelenski je izdvojio Njemačku i Mađarsku, optuživši ih da blokiraju proces za embargo, a Rusija bi od prodaje energenata ove godine mogla zaraditi do 250 milijardi funti (oko 326 američkih dolara) - što je više od jedne trećine u poređenju s prošlom godinom.

U ukrajinskom vođstvu raste nezadovoljstvo Njemačkom koja je podržala neke sankcije Rusiji, ali nije podržala strože mjere u pogledu prodaje nafte.

"Neki naši prijatelji i partneri shvataju da je sada drugačije vrijeme, da to više nije pitanje posla i novca. To je pitanje opstanka", rekao je Zelenski.

Zelenski je takođe ponovio pozive na isporuku veće količine oružja Ukrajini, rekavši da oni ne dobijaju zalihe dovoljno brzo da odbiju napad Rusije.

"Sjedinjene Države, Velika Britanija, neke evropske zemlje pokušavaju da pomognu i pomažu", rekao je. "Ali ipak nam treba što prije i brže. Ključna riječ je sada."

Borrell najavljuje mogućnost novog sankcioniranja Rusije.

Potpuna zabrana uvoza uglja iz Rusije u EU stupa na snagu u augustu.

Ruske trupe su se posljednjih sedmica povukle iz okoline glavnog grada Ukrajine, Kijeva, i drugih centralnih i sjevernih dijelova zemlje jer su očito odustale od pokušaja da silom zauzmu cijelu Ukrajinu.

Ali sada postoji strah od krvavog i dugotrajnog sukoba na istoku i jugu zemlje, budući da ruski predsjednik Vladimir Putin tamo preusmjerava svoju vojnu kampanju u nastojanju da zauzme više teritorija.

Rusija je invaziju na Ukrajinu započela 24. februara zbog čega se susrela sa osudama i strogim ekonomskim sankcijama međunarodne zajednice.

Bonus video: