Supruga Putinovog saveznika zatočenog u Ukrajini optužuje kijevske vlasti da su tukle njenog muža

Predsjednik Ukrajine predložio je zamjenu Medvedčuka za ukrajinske zatvorenike koje drže ruske snage. Rusija je odbila taj predlog uz upozorenje da bi oni koji ga drže uskoro mogli i sami biti privedeni.

15147 pregleda 8 komentar(a)
Oksana Marčenko, Foto: Reuters
Oksana Marčenko, Foto: Reuters

Supruga jednog od najvećih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini rekla je da ga je ukrajinska bezbjednosna služba pretukla dok ga je ispitivala u pritvoru.

Na konferenciji za novinare u Moskvi, supruga Viktora Medvedčuka, Oksana Marčenko rekla je da jedna od dvije fotografije koje je Ukrajina objavila ove sedmice pokazuje da je pretučen.

Agencija Rojters to nije mogla da potvrdi od nezavisnih izvora, a ni ukrajinska bezbjednosna služba (SBU), ni Kremlj nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

"One nakaze koje sebe nazivaju ukrajinskim vlastima kažu da žele da prebiju Viktora Medvedčuka, "brzo i pošteno", da ga osude, a zatim da ga razmijene za zatvorenike“, rekao je u sredu Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije.

Viktor Medvedčuk, Oksana Marčenko
foto: Reuters

SBU je u utorak saopštio da je uhapšen Medvedčuk, koji se dugo zalagao za bliže veze sa Rusijom i lider je stranke Opoziciona platforma - Za život. Ta stranka je najveća opoziciona u Ukrajini.

Jedna fotografija Medvedčuka u lisicama objavljena je na zvaničnom Telegram nalogu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a drugu je SBU objavio na Fejsbuku.

Prikazujući dvije fotografije, Marčenko je rekla da je jedna snimljena prije nego što je ispitan i da se na njoj ne vide nikakve znaci povreda. Druga slika, za koju je rekla da je snimljena tokom njegovog ispitivanja, prikazuje ga sa kosom preko čela.

"Vidi se velika modrica i tragovi koje su pokušali da prikriju njegovom kosom. Nema sumnje da je pretučen u prvim satima nakon hapšenja", rekla je ona.

Viktor Medvedčuk, Oksana Marčenko
foto: Reuters

Tri dana nakon što je Rusija prebacila svoje snage u Ukrajinu 24. februara, Ukrajina je saopštila da je Medvedčuk pobjegao iz kućnog pritvora. On je stavljen u kućni pritvor u maju 2021. i optužen je za veleizdaju, a kasnije i za pomaganje terorizma.

Proruska ličnost, koja kaže da je Putin kum njegovoj ćerki, negirala je da je počinila krivična djela.

Šef SBU je u srijedu rekao da je Medvedčuk planirao da pobjegne iz Ukrajine tajnim prelaskom u otcijepljeni region Pridnjestrovlja u Moldaviji, ali da je njegov plan osujećen.

Marčenko je rekla da želi da zna gdje je njen muž, da bude zaštićen od zlostavljanja i da mu se omogući medicinska njega i pristup advokatu.

Zelenski je predložio zamjenu Medvedčuka za ukrajinske zatvorenike koje drže ruske snage. Rusija je odbila taj predlog uz upozorenje da bi oni koji ga drže uskoro mogli i sami biti privedeni.

Bonus video: