Rusija testirala novu nuklearnu raketu - Putin je nazvao najboljom na svijetu

Sarmat se godinama razvija, tako da njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali dolazi u trenutku ekstremne geopolitičke napetosti oko rata u Ukrajini

26946 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusija je saopštila da je danas izvela prvo probno lansiranje svoje interkontinentalne balističke rakete Sarmat, novog i dugo očekivanog dodatka njenom nuklearnom arsenalu za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da će natjerati neprijatelje Moskve da zastanu i razmisle.

Putinu je na televiziji prikazano kako mu je vojska rekla da je raketa lansirana iz Plesecka na sjeverozapadu zemlje i da je pogodila ciljeve na poluostrvu Kamčatka na krajnjem istoku.

Sarmat se godinama razvija, tako da njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali dolazi u trenutku ekstremne geopolitičke napetosti oko rata u Ukrajini.

"Novi kompleks ima najviše taktičko-tehničke karakteristike i sposoban je da savlada sva savremena sredstva protivraketne odbrane. On nema analoga u svijetu i neće ga imati još dugo“, rekao je Putin.

raketa Sarmat, Sarmat
foto: Reuters

"Ovo zaista jedinstveno oružje će ojačati borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano obezbijediti bezbjednost Rusije od spoljnih prijetnji i dati hranu za razmišljanje onima koji, u žaru pomahnitale agresivne retorike, pokušavaju da ugroze našu zemlju", rekao je predsjednik Rusije.

Viši saradnik za vojno vazduhoplovstvo na Međunarodnom institutu za strateške studije, Daglas Bari rekao je da je lansiranje važna prekretnica nakon godina kašnjenja uzrokovanih problemima finansiranja i izazovima u dizajnu.

On je rekao da će biti potrebno još testova prije nego što Rusija zaista bude mogla da ga rasporedi na mjesto zastarelih raketa SS-18 i SS-19 koje su "daleko prošle svoj rok za prodaju".

raketa Sarmat, Sarmat
foto: Reuters

Beri je rekao da sposobnost Sarmata da nosi 10 ili više bojevih glava i mamaca, kao i ruska opcija da ga ispali preko bilo kojeg od polova Zemlje, predstavlja izazov za zemaljske i satelitske radarske sisteme i sisteme za praćenje.

Džek Votling iz istraživačkog centra RUSI u Londonu rekao je da je u pitanju bio element držanja i simbolike, osam nedjelja nakon rata u Ukrajini i manje od tri nedjelje prije godišnje parade povodom Dana pobjede na kojoj Rusija pokazuje svoje najnovije oružje.

raketa Sarmat, Sarmat
foto: Reuters

"Tajming testa odražava Ruse koji žele da imaju nešto da pokažu kao tehnološko dostignuće uoči Dana pobjede, u vrijeme kada veliki dio njihove tehnologije nije dao rezultate koje bi željeli u Ukrajini", rekao je.

Pokrećući invaziju 24. februara, Putin je naglašeno pomenuo ruske nuklearne snage i upozorio Zapad da će svaki pokušaj da mu se stane na put "odvesti do takvih posljedica na koje nikada niste naišli u svojoj istoriji".

Nekoliko dana kasnije, naredio je da se ruske nuklearne snage stave u stanje visoke pripravnosti.

"Izgledi za nuklearni sukob, koji su nekada bili nezamislivi, sada su ponovo u okviru mogućnosti“, rekao je prošlog mjeseca generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Sarmat ispaljen iz lansera silosa u 15:12 po moskovskom vremenu i da su bojeve glave za obuku stigle do poligona na Kamčatki, skoro 6.000 km daleko u Pacifiku.

Igor Korotčenko, glavni urednik ruskog magazina Nacionalna odbrana, rekao je za novinsku agenciju RIA da je to signal Zapadu da je Moskva sposobna da izvrši "slomljivu odmazdu koja će staviti tačku na istoriju bilo koje zemlje koja je zadirala u bezbjednost Rusije i njenog naroda".

Bonus video: