"Bio je to masakr" - stanovnici Marijupolja se prisjećaju bitke za ukrajinski grad

Marijupolj na jugoistoku Ukrajine doživio je neke od najtežih borbi u ratu do sada, a veći dio lučkog grada sada leži u ruševinama

17532 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stanovnici Marijupolja prepričali su užase bitke za njihov sada razoreni grad dok su prebirali ruševine u potrazi za stvarima, kuvali obroke pored puta ili samo zurili u ugljenisane granatirane zgrade svuda oko sebe.

"Bilo je strašno... kao filmovi koji prikazuju posljednje dane planete – ista stvar se dogodila ovdje", rekla je Viktorija Nikolajeva (54), koja je, kao i mnogi stanovnici, ostala sa svojom porodicom u podrumu dok su se ruske i ukrajinske snage borile.

"Bili smo gladni, dijete je plakalo kada su granate udarale u blizini kuće. Razmišljali smo, to je to, kraj. To se ne može opisati... Ne mogu da opišem riječima“, rekla je Nikolajeva za Rojters.

Hitne službe su viđene na ulicama kako skupljaju tijela onih koji nisu preživjeli nedjelje borbe.

Marijupolj na jugoistoku Ukrajine doživio je neke od najtežih borbi u ratu do sada, a veći dio lučkog grada sada leži u ruševinama. Rusija je tamo proglasila pobjedu prošle nedjelje, ali stotine ukrajinskih snaga i civila ostaju zarobljene u ogromnom industrijskom kompleksu gradske čeličane Azovstal.

Marijupolj
foto: Reuters

Kancelarija ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog saopštila je da je u planirana operacija da se civili izvuku iz fabrike, ali nisu iznijeli detalje. Prethodni pokušaji evakuacije nisu uspjeli.

Rusija je negirala da je ciljala civile u, kako kaže, "specijalnoj operaciji" za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neosnovane i da je rat ničim izazvan akt agresije.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko rekao je da je desetine hiljada civila ubijeno u Marijupolju. Organizacije kao što su Međunarodni komitet Crvenog krsta i Ujedinjene nacije kažu da vjeruju da su hiljade poginule.

Marijupolj
foto: Reuters

"Bio je to masakr. Bilo je najstrašnije kada su granate letjele iznad glave. Granate, meci i sve slično, niste mogli da preživite. A ipak jesmo", rekao je Vitalij Kudasov (71).

"Osam metara dalje je eksplodirala granata... Nisam stigao na vrijeme da stignem do podruma, osjetio sam vrelinu na licu. Ali kako god, hvala Bogu biće sve u redu", dodao je on.

Bonus video: