Trudo u Kijevu: Biće poslato još oružja i vojne opreme u Ukrajinu

Rat u Ukrajini - 74. dan

52955 pregleda 48 komentar(a)
Trudo i Zelenski u Kijevu, Foto: Reuters
Trudo i Zelenski u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2022. 21:56h
Završeno
21:09h

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas u obraćanju povodom 77. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata u Evropi 8. maja 1945, da u Ukrajini "ne može biti mira pod ruskom diktaturom".

Povezani članci

08. Maj 2022.

Šolc: Ukrajina neće prihvatiti rusku diktaturu

21:02h

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je nakon nenajavljene posjete Kijevu da će biti poslato novo oružje i vojna oprema za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Trudo je novinarima poslije razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim rekao da će Kanada, takođe, uvesti nove sankcije ruskim pojedincima i kompanijama zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Kanada uz to ponovo otvara ambasadu u Kijevu.

20:04h

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije protiv tri ruske televizijske stanice i zabranile građanima SAD da pružaju knjigovodstvene i savjetničke usluge Rusima, a sankcionlisali su i bord "Gasprombanke" zbog napada Rusije na Ukrajinu.

"Ovo nije potpuna blokada. Ne zamrzavamo imovinu Gasprombanke, niti branimo bilo kakve transakcije sa tom bankom. Međutim, stavljamo do znanja da Gasprombanka nije sigurno utočište i zato sankcionišemo neke od njihovih vodećih rukovodilaca", kazao je visoki predstavnik administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Osam rukovodilaca "Sberbanke" su takođe dodati na listu, kao i "Moskovska industrijalna banka" i 10 podružnica.

19:43h

Sve zemlje članice G7 grupe industrijski razvijenih zemalja obavezale su se da postepeno ukinu uvoz ruske nafte, saopštila je danas Bijela kuća.

16:58h

Kanadski premijer Džastin Trudo došao je danas u Irpin u predgrađu Kijeva, grad koji je razrušen u intenzivnim borbama ruske i ukrajinske vojske, objavio je gradonačelnik.

Posjeta kanadskog premijera je nenajavljena.

"(Džastin) Trudo došao je u Irpin da sopstvenim očima vidi sve užase koje su ruski okupatori napravili našem gradu", napisao je Oleksander Markušin na Telegramu, a u prilogu je stavio slike sa Trudoom u tom razrušenom gradu.

Ukrajinci su početkom aprila povratili kontrolu nad regionom Kijeva poslije povlačenja ruskih snaga iz ključnih gradova u blizini glavnog grada, kao što su Irpin, Buča, Gostomel i cijela kijevska oblast.

16:21h

Prva dama SAD Džil Bajden stigla je u nenajavljenu posjetu Ukrajini, da bi pokazala podršku ukrajinskom narodu, saopštili su njeni saradnici.

Bajden je posjetila školu koja služi kao privremeno sklonište i upoznala se sa prvom damom Ukrajine, Olenom Zelenskom, prenosi Rojters.

v
foto: Reuters

"Mislim da je važno pokazati ukrajinskom narodu da ovaj rat mora da prestane, da je brutalan i da narod SAD stoji uz narod Ukrajine", poručila je prva dama SAD.

Bajdenova je ranije danas posjetila Slovačku, gde je obišla izbjeglice na istoku te zemlje.

14:17h

Velika Britanija će izdvojiti dodatnih 1,3 milijardi funti vojne podrške Ukrajini kako bi pomogla toj zemlji u odbrani od ruskih snaga, najavili su danas britanski zvaničnici.

Britanija će tako skoro da udvostruči izdvajanja za Ukrajinu. Dodatna sredstva dolaze iz rezervi vlade za hitne slučajeve.

Kako prenosi AP, britanska vlada će izdvojiti sredstva u koja je uključen paket pomoći koji je ranije ove nedjelje najavio premijer Boris Džonson.

Taj novi plan pomoći britanske vlade od 300 miliona funti sadarži i radare za lokalizovanje artiljerije, dronove i uređaje za noćno osmatranje.

Očekuje se da će Džonson, američki predsjednik Džozef Bajden i lideri drugih zemalja Grupe sedam danas imati onlajn razgovore sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Razgovori uoči 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, treba da ukažu na jedinstvo zapadnih saveznika.

14:14h

"Danas se naši vojnici, kao njihovi preci, bore rame uz rame da oslobode svoju rodnu zemlju od nacističke prljavštine sa uvjerenjem da će, kao i 1945. godine, pobjeda biti naša", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

14:12h

Predsjednica njemačkog parlamenta Berbel Bas doputovala je u nedjelju u Kijev kako bi sa premijerom razgovarala o invaziji Rusije na Ukrajinu i odala počast žrtvama Drugog svjetskog rata, objavio je zvaničnik njemačkog parlamenta na Tviteru.

Bas
Basfoto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije se emotivno obratio naciji za Dan pobjede, kada se Evropa sjeća formalne predaje nacističke Njemačke saveznicima u Drugom svjetskom ratu, rekavši da se "zlo vratilo" Ukrajini, ali da neće moći da pobjegne od odgovornosti.

Očekuje se da će njemački kancelar Olaf Šolc kasnije u nedjelju učestvovati u virtuelnoj diskusiji G7 o ratu u Ukrajini kojoj će prisustvovati i Zelenski.

Uoči sastanka G7 Enriko Brisa, šef protokola Bundestaga, objavio je na Tviteru slike Bas kako stiže vozom da se sastane sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

Njemačka je pristala da Kijevu isporuči teško naoružanje, uključujući samohodne haubice, što je promena u odnosu na dugogodišnju politiku da se teško oružje ne šalje u ratna područja zbog nacističke prošlosti zemlje.

U Rusiji, Dan pobjede 9. maja jedan je od najvažnijih nacionalnih događaja u zemlji – sjećanje na ogromne žrtve koje je Sovjetski Savez podnio u pobedi nad nacističkom Njemačkom.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

13:51h

Ukrajinski borci u opkoljenoj čeličani Azovstal u jugoistočnoj luci Mariupolj, koji su posljednji otpor ruskim snagama u gradu, obećali su u nedjelju da će nastaviti da drže sve dok su živi, prenosi Rojters.

"Nastavićemo da se borimo sve dok smo živi da odbijemo ruske okupatore", rekao je na onlajn konferenciji kapetan Svjatoslav Palamar, zamjenik komandanta ukrajinskog puka Azov.

"Nemamo mnogo vremena, izloženi smo intenzivnom granatiranju", rekao je on, moleći međunarodnu zajednicu da pomogne u evakuaciji ranjenih vojnika iz fabrike u Mariupolju.

Izmjena: 14:12h
12:45h

Kijev Independent, pozivajući se na navode ukrajinske vojske na Telegramu, objavio je video snimak na kojem se, kako tvrde, vidi kako su oružane snage ove zemlje srušile ruski helikopter.

12:05h

Premijer Hrvatske Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev gdje se sastaje s ukrajinskim državnim vrhom, saopštila je hrvatska vlada.

U saopštenju se navodi da će Plenković razgovarati sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Parlamenta Ruslanom Stefančukom.

Uz premijera je ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom i nastavlja pružati političku, diplomatsku, finansijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica", navodi se u saopštenju.

Ukrajinski državni vrh, dodaje se, upoznaće predsjednika hrvatske vlade sa posljedicama razaranja usljed ruskih napada, a razgovaraće se i o daljoj pomoći i nastavku evropskog puta Ukrajine.

U saopštenju se ističe da se posjeta hrvatskog premijera odvija uoči Dana Evrope i da je "izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije".

Hrvatske zvaničnike dočekala je ambasadorka Anica Đamić koja se, kako se navodi, vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti da vodi hrvatsku ambasadu u Ukrajini.

Plenković je u zvaničnoj posjeti Ukrajini boravio i decembru prošle godine, a učestvovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno sa liderima EU u avgustu 2021.

12:04h

Ukrajinske trupe povukle su se iz istočnog ukrajinskog grada Popasne, rekao je danas guverner Luganske oblasti, potvrđujući prethodne izvještaje da je zauzet, prenosi Rojters.

Šef ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov rekao je u nedjelju da su njegove trupe preuzele kontrolu nad većim dijelom Popasne.

Guverner Luganska Sergej Gajdaj rekao je ukrajinskoj televiziji da su se ukrajinske trupe povukle da zauzmu još utvrđene položaje, dodajući: "Tamo je sve uništeno".

12:01h

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi zvanično da objavi rat Ukrajini 9. maja, prema medijskim izvještajima i zapadnim zvaničnicima.

12:00h

Pompezna vojna parada za Dan pobjede u Moskvi biće prilika za pokazivanje mišića. Neki posmatrači strahuju da bi Putin mogao da proglasi opštu mobilizaciju. Jer, ovaj praznik nije dočekao sa pravom pobjedom u Ukrajini.

11:59h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se zlo vratilo u Ukrajinu, u emotivnom obraćanju na Dan pobjede, kada Evropa obilježava zvaničnu predaju nacističke Njemačke saveznicima u Drugom svjetskom ratu.

10:43h

Rojters je objavio fotografije granatirane škole u selu Bilohorivka u Luganskoj oblasti. Prema posljednjim izvještajima poginule su dvije osobe, a strahuje se da je stradalo njih još 60 koji su ostali ispod ruševina.

10:37h

Predsjednica njemačkog Parlamenta Barbel Bas počinje posjetu Kijevu tokom koje će odati počast žrtvama Drugog svjetskog rata, a obaviće i razgovore sa visokim državnicima Ukrajine, prenosi Rojters.

10:36h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je ostao bez riječi nakon što je rusko granatiranje uništilo muzej posvećen filozofu i pjesniku iz 18. vijeka Grigoriju Skovorodi.

10:35h

Svjedočenja očevidaca, ostavljena dokumenta i objave na društvenim mrežama ukazuju na ruske vojnike i komandni lanac u terorisanju Buče.

Bonus video: