Berbok: Njemačka je spremna za brzu ratifikaciju finskog i švedskog članstva u NATO

Period ratifikacije može da potraje i do godinu, tokom koje skandinavske zemlje još ne bi bile zaštićene članom 5 NATO-a koji garantuje da je napad na jednog saveznika napad na sve

3018 pregleda 1 komentar(a)
Berbok na sastanku ministara inostranih poslova NATO u Berlinu, Foto: Reuters
Berbok na sastanku ministara inostranih poslova NATO u Berlinu, Foto: Reuters

Njemačka je preduzela sve pripreme za brzi proces ratifikacije ukoliko Finska i Švedska odluče da podnesu zahtjev za članstvo u NATO, rekla je ministarka vanjskih poslova te zemlje Analena Berbok, a prenosi Rojters.

Ona je istakla potrebu obje zemlje za bezbjednosnim garancijama.

"Njemačka je pripremila sve za brzi proces ratifikacije“, rekla je Berbok novinarima drugog dana razgovora sa NATO kolegama u Berlinu.

Dodala je da su se ministri na večeri u subotu saglasili da ne bi trebalo da bude sive zone između vremena kada Finska i Švedska prijave i vremena kada se pridruže.

"Ako odluče da se pridruže, mogu to da urade brzo. Moramo da se pobrinemo da im damo garancije bezbjednosti - ne smije biti prelaznog roka, sive zone, gdje je njihov status nejasan", rekla je.

Berbok je, navodi Rojters, mislila na period ratifikacije može da potraje i do godinu, tokom koje skandinavske zemlje još ne bi bile zaštićene članom 5 NATO-a koji garantuje da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Bonus video: