Ukrajinski vojnicima evakuisani iz čeličane Azovstal stigli u Novoazovsk

Rat u Ukrajini - 82. dan

91586 pregleda 41 komentar(a)
Čeličana Azovstal, Foto: Reuters
Čeličana Azovstal, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2022. 22:35h
Završeno
22:30h

Ukrajinski vojnici evakuisani iz opkoljene čeličane Azovstal stigli su večeras u Novoazovsk, rekao je izbor agencije Rojters.

"Neki od evakuisanih su iz autobusa izvedeni na nosilima", rekao je svjedok.

Novoazovsk je sada pod kontrolom separatista koje podržava Rusija i koji drže djelove istočne Ukrajine od 2014. godine.

21:28h

Operativna grupa ukrajinskih združenih snaga saopštila je večeras da je 20 civila, uključujući dijete, ubijeno u ruskom granatiranju u oblastima Donjecka i Luganska.

Vojna operativna grupa je u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici saopštila da je pucano na 25 zajednica u regionima, a među lokacijama su pogođene 42 stambene zgrade i škola.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaj.

21:05h

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima koji su bili skriveni u čeličani Azovstal na jugoistoku Ukrajine, koja je bila pod opsadom Rusije, napustila je fabriku, rekao je izvor agenciji Rojters.

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima. 

18:00h

Najmanje 10 civila ubijeno je danas u ruskom granatiranju grada Sijerodonjecka na istoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Sergej Gajdaj.

Gajdai, guverner oblasti Lugansk, rekao je ranije danas da je snažno granatiranje izazvalo požare u stambenim oblastima.

17:58h

Ukrajinski sud zaplijenio je imovinu ruskog milijardera Mihaila Fridmana u vrijednosti od 12,4 milijarde grivna (420 miliona dolara), izjavila je ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova.

Ona je na Fejsbuku napisala da su imovina, hartije od vrijednosti u kiparskim kompanijama koje se drže u Ukrajini. Fridmana je Evropska unija sankcionisala kao dio odgovora EU na invaziju Rusije na Ukrajinu.

16:26h

Proširenje NATO-a dovešće do povećanja tenzija u Evropi, izjavio je Stanislav Zas, generalni sekretar Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB), koju predvodi Moskva.

Govoreći poslije samita lidera ODKB u Moskvi, Zas je, prenosi Rojters, rekao da se alijansa suočava sa izazovima dalje militarizacije istočne Evrope.

15:11h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je postignut dogovor da se ranjeni ukrajinski vojnici transportuju iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju u medicinsku ustanovu u gradu Novoazovsku pod ruskom kontrolom, javile su ruske novinske agencije.

Rekli su da je za tu svrhu otvoren humanitarni koridor.

13:52h

Švedskoj su potrebne formalne bezbjednosne garancije koje dolaze sa članstvom u NATO, kazala je premijerka Magdalena Anderson.

Ona je, na parlamentarnoj sjednici, kazala da poznaje istorijsku promjenu u bezbjednosnoj politici zemlje koja se priprema da zatraži članstvo u NATO.

"Švedskoj su potrebne one formalne bezbjednosne garancije koje dolaze sa članstvom u NATO", rekla je Anderson, dodajući da Švedska djeluje zajedno sa susjednom Finskom, prenio je AP.

Očekuje se da će parlamentarna debata o ulasku u NATO biti formalnost, jer postoji većina poslanika koji su za ulazak u Severnoatlantsku alijansu.

Kako je najavljeno, najvjerovatnije danas će biti podnijet i zvaničan zahtjev za pristupanje Švedske 30-članom zapadnom vojnom savezu.

Odluka Švedske, koja je van vojnih saveza još od Napoleonovih ratova, uslijedila je nakon što je Finska u nedjelju objavila da će zbog ruske invazije na Ukrajinu zatražiti prijem u NATO.

13:40h

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Džozep Borelj izjavio je da nema garancija da će blok od 27 zemalja moći brzo da se dogovori o novom paketu sankcija Rusiji, pošto se mala grupa zemalja na čelu sa Mađarskom protivi embargu na naftu.

Evropska komisija predložila je 4. maja šesti paket ratnih sankcija Ukrajini koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Mađarska je jedna u nizu zemalja bez izlaza na more koja je veoma zavisna od ruske nafte, zajedno sa Češkom i Slovačkom.

"Daćemo sve od sebe kako bismo deblokirali situaciju. Ne mogu da garantujem da će se to dogoditi jer su pozicije prilično jake", rekao je Borelj uoči dvodnevnog sastanka Savjeta EU za spoljne poslove u Briselu.

Borelj
Boreljfoto: Reuters

On je rekao da se neke zemlje članice suočavaju sa većim poteškoćama jer su zavisnije, jer nemaju izlaz na more i da naftu nabavljaju samo naftovodima, i to iz Rusije.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je da je cijela unija talac jedne države članice i da je zemljama poput Mađarske ponuđeno da ukinu uvoz ruske nafte do kraja 2024. te da su "svi očekivali da će to biti biti dovoljno''.

Izmjena: 15:14h
12:17h

Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, pojačala je u ponedjeljak 16. maja sankcije Rusiji, u skladu sa sankcijama koje su toj zemlji uvele Sjedinjene Američkw Države i Evropska unija.

Zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Krešnik Ahmeti je na sjednici Vlade rekao da Kosovo usklađuje svoju politiku sa zapadnim zemljama.

Paket novih sankcija uključuju i Bjelorusiju a obuhvataju ekonomske i finansijske mjere.

Pored ostalog, Vlada Kosova je uvela restriktivne mjere Vagner grupi, koju čine plaćenici sa sjedištem u Rusiji.

"Pojedinci, koji se nalaze na listi EU, uključeni su u ozbiljna kršenja ljudskih prava, uključujući mučenje i ubijanja", rekao je Ahmeti, aludirajući na pojedince iz grupe Vagner a koje je sankcionisala i EU.

12:10h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak da Rusija pomno prati pokušaje Finske i Švedske da se pridruže vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD i da je uvjeren da njihovo pristupanje ni na koji način neće ojačati evropsku bezbjednosnu arhitekturu, prenosi Rojters.

Ranije u ponedeljak, citiran je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov koji je rekao da Zapad ne bi trebalo da misli da će Moskva jednostavno podnijeti širenje NATO-a, navodeći to kao grešku koja bi podstakla vojnu napetost.

12:01h

Ukrajina i Japan potpisali su sporazum o kreditu od 100 miliona dolara koji je prvenstveno namijenjen za podršku ugroženim ljudima u Ukrajini nakon ruske invazije, saopštilo je u ponedeljak ukrajinsko ministarstvo finansija, prenosi Rojters.

Rečeno je da je zajam na 30 godina i da uključuje grejs period od 10 godina.

11:08h

Evropskoj uniji će biti potrebno još nekoliko dana da postigne dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, izjavila je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Kao Njemci, znamo da ovo [embargo na naftu] nije lak korak. Određena pitanja tek treba da se riješe, a to se neće dogoditi danas“, rekla je ona novinarima dok je stigla na sastanak sa svojim kolegama iz EU u Briselu .

„Ali, uvjerena sam da ćemo naći dogovor u narednim danima“, dodala je ona.

09:35h

Evropska unija će uvesti šesti paket sankcija Rusiji, ali će bloku trebati više vremena da pronađe sporazum, izjavio je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

„Zaista nema izgovora da se paket ne završi“, rekao je Aselborn novinarima dok je stigao na sastanak sa svojim kolegama iz EU u Briselu.

09:34h

Austrija očekuje da će Evropska unija u narednim danima dogovoriti šesti paket sankcija Rusiji, izjavio je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

„Uvjeren sam da ćemo uspjeti da završimo šesti paket sankcija u narednim danima“, rekao je Šalenberg novinarima.

„Jasno je da i dalje postoji određena potreba za diskusijom, ali vjerujem da treba da težimo da se te rasprave održe tamo gdje im je mjesto, na savjetu, kako ne bismo davali sliku neslaganja u javnosti. Rusija nas posmatra."

08:55h

Ministri spoljnih poslova Evropske unije ne mogu biti sigurni da će u ponedjeljak postići dogovor o naftnom embargu Rusiji, kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu, rekao je neimonovani visoki diplomata EU, prenosi Rojters.

On je rekao da postoje „snažne pozicije nekih država članica“.

08:54h

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u ponedeljak da je odluka Finske i Švedske da se pridruže vojnom savezu NATO greška koja će imati dalekosežne posljedice i dovesti do radikalne promjene globalne situacije, prenosi Rojters.

Rjabkov je rekao da Finska i Švedska ne bi trebalo da imaju iluzije da će Rusija jednostavno podnijeti njihovu odluku, prenio je Interfaks.

08:51h

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis izjavio je u ponedjeljak da planove Evropske unije da uvede embargo na naftu Rusiji blokira samo jedna od 27 članica bloka.

„Cijela unija je talac jedne države članice... moramo se složiti, ne možemo biti taoci“, rekao je Landsbergis dok je stigao na sastanak sa svojim kolegama.

Mađarska je zemlja koja se drži, kažu diplomate EU.

08:41h

Ukrajinske trupe koje brane grad Harkov stigle su do državne granice sa Rusijom, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov, prenosi Rojters.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri komentare guvernera oblasti Harkov Oleha Sinegubova na servisu za razmjenu poruka Telegram. Nije odmah bilo jasno koliko je vojnika stiglo do ruske granice i gdje.

Ukrajina ponovo preuzima teritoriju na sjeveroistoku, tjerajući ruske snage od Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada.

Bonus video: