Rusija odlučila da se povuče iz Savjeta država Baltičkog mora

U Savjetu se nalaze Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Island, Litvanija, Latvija, Norveška, Poljska, Švedska i Evropska unija

5334 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusija je odlučila da se povuče iz Savjeta država Baltičkog mora, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova, jer je ova organizacija postala "instrument antiruske politike" i "intenzivno širi rusofobiju i laži", stoji u saopštenju.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je u izjavi navelo da napušta ovu regionalnu grupu u kojoj se nalaze Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Island, Litvanija, Latvija, Norveška, Poljska, Švedska i Evropska unija usred zaoštravanja tenzija zbog invazije na Ukrajinu.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je njemački kancelar Olaf Šolc rekao da će njegova zemlja intenzivirati svoju vojnu saradnju sa Švedskom i Finskom dok dvije zemlje traže članstvo u NATO-u nakon ruske agresije na Ukrajinu.

U aprilu Rusija je izašla iz Savjeta Evrope pod prijetnjom da će biti izbačena nakon što je njeno članstvo suspendovano zbog agresije na Ukrajinu.

Bonus video: