Guverner Donjecka: Ruske snage ubile najmanje 10 civila

Rat u Ukrajini- 84. dan

61445 pregleda 33 komentar(a)
Škola uništena u ruskoj invazi u Donjeckom regionu, Foto: Reuters
Škola uništena u ruskoj invazi u Donjeckom regionu, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2022. 22:14h
Završeno
21:08h

Najmanje 10 ukrajinskih civila, uključujući dvoje djece, ubile su ruske snage u istočnom regionu Donjecka, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Kirilenko, koji nije iznio detalje, rekao je da je još sedam osoba povrijeđeno.

20:13h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas da se Ukrajini osigura još devet milijardi eura (9,5 milijardi dolara) kredita do kraja ove godine.

"Nastavićemo biti uz njih tokom rata i kada budu obnavljali svoju zemlju", rekla je Fon der Lajen u govoru u Briselu.

Fon der Lajen
Fon der Lajenfoto: Reuters

Od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Evropska unija je dala 4,1 milijardu eura sredstava za podršku ekonomiji i društvu zemlje, kao i za pružanje humanitarne pomoći, navodi Komisija.

Pored toga, zemlje članice su odobrile oko dvije milijarde eura za finansiranje oružja i vojne opreme za ovu zemlju.

27 zemalja članica EU i Evropski parlament moraju da se pristanu na predloženi kredit namijenjen, između ostalog, pokrivanju javnih troškova.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Ukrajina je navela da joj je potrebno oko pet milijardi dolara mjesečno, u naredna dva do tri mjeseca, da bi nastavila rad vlade i važnih državnih institucija.

Fon der Lajen je takođe potvrdila podršku EU ekonomskom oporavku Ukrajine nakon završetka rata.

"Evropska unija ima odgovornost i... strateški interes u vođenju ovih napora obnove", rekla je Fon der Lajen.

Naglasila je da bi ulaganja u obnovu Ukrajine trebala zemlju približiti EU.

Navela je da bi platformu za rekonstrukciju predvodile Evropska komisija i Ukrajina.

"Okupljajući države članice EU, međunarodne donatore i finansijske institucije i druge partnere."

20:12h

Američka ambasada u Kijevu nastavila je sa radom danas, rekao je državni sekretar Entoni Blinken, skoro tri mjeseca nakon što je udaljio svoje diplomate i obustavio rad zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Ukrajinski narod je, uz našu bezbjednosnu pomoć, odbranio svoju domovinu pred nesavjesnom invazijom Rusije, i kao rezultat toga, zvijezde i pruge ponovo lete iznad ambasade", naveo je Blinken u saopštenju.

17:04h

Prvi ruski vojnik kome se sudi za ratne zločine Moskve tokom invazije na Ukrajinu danas se izjasnio krivim za ubistvo nenaoružanog civila.

Vadim Šišimarin bi mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora jer je 28. februara, četiri dana nakon počekta invazije, kroz otvoreni prozor automobila pucao u glavu 62-godišnjem Ukrajincu u oblasti Sumi.

16:46h

Ukrajinski borci koji su se predali u čeličani Azovstal u Marijupolju prebačeni su u bolnicu u Novoazovsku u otcjepljenoj republici Donjeck, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u video poruci.

Skoro 1.000 ukrajinskih boraca koji su se zabarikadirali u tunele na tom mjestu do sada se od ponedjeljka predalo ruskim i proruskim snagama.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri sadržaj snimka koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane. Ukrajinski zvaničnici obustavili su svu javnu diskusiju o sudbini boraca koji su posljednji put zauzeli Azovstal.

16:46h

Ruska ekonomija pokazala je otpornost na sankcije Zapada, izjavio je ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov, izrazivši uvjerenje da će se inflacija u Rusiji dodatno usporiti.

"Rusija je izdržala prvi udar sankcija i nemoguće je izolovati zemlju od inostranstva", rekao je Rešetnjikov.

16:43h

Njemačka vlada će se zalagati za što brži prijem Švedske i Finske u NATO, rekao je portparol Vlade u Berlinu.

"U ove dvIJe zemlje dobijamo dva vrijedna i sposobna saveznika koji će dodatno ojačati odbrambenu sposobnost naše alijanse“, rekao je portparol novinarima na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare.

Zvaničnik je rekao da je Njemačka optimista da će sve članice NATO-a podržati dvije kandidature za članstvo, koje su zvanično podnijete ranije u srijedu i ubrzo potom odobrene od strane njemačke vlade.

16:42h

Dvadeset sedam španskih diplomata mora da napusti Rusiju u roku od nedjelju dana, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Španija je u aprilu saopštila da će protjerati oko 25 ruskih diplomata i osoblja ambasade iz Madrida, pridruživši se drugim zemljama Evropske unije koje su naredile ruskim zvaničnicima da odu.

13:37h

Ruske vlasti su zaplijenile bankovni račun Gugla u Rusiji, što onemogućava funkcionisanje njegove ruske kancelarije, rekao je portparol Gugla u srijedu nakon što je ruska filijala Gugla objavila namjeru da podnese zahtjev za bankrot.

„Gugl Rusija je objavio obaveštenje o svojoj namjeri da podnese zahtjev za bankrot“, rekao je portparol, prenosi Rojters.

13:14h

Evropska unija namjerava da mobiliše do 300 milijardi eura investicija do 2030. kako bi prekinula oslanjanje na rusku naftu i gas, izjavila je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Investicije će uključivati 10 milijardi eura za gasnu infrastrukturu, 2 milijarde eura za naftu, a ostatak za čistu energiju, rekla je fon der Lajen novinarima, dodajući da Brisel takođe predlaže veće pravno obavezujuće ciljeve EU za obnovljivu energiju i uštedu energije do 2030. godine.

„RePowerEU će nam pomoći da uštedimo više energije kako bismo ubrzali postepeno ukidanje fosilnih goriva i, što je najvažnije, da pokrenemo investicije u novom obimu“, rekla je ona. „Tako da bih rekla da će ovo biti ubrzanje našeg evropskog zelenog dogovora."

13:06h

Rim snažno podržava aplikaciju Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u i spreman je da ubrza sve unutrašnje procedure kako bi dvije zemlje što pre pristupile alijansi, izjavio je u srijedu italijanski premijer Mario Dragi.

Nakon sastanka sa premijerkom Finske Sanom Marin u Rimu, Dragi je dodao da je Evropi potrebno izgraditi "pravi" odbrambeni sistem, komplementaran NATO-u.

13:06h

Rusija će protjerati 24 italijanske diplomate u znak odmazde, prenijela je novinska agencija RIA u srijedu navode ministarstva spoljnih poslova, što je poslednji u nizu odgovora zemljama koje su prethodno protjerale ruske diplomate.

12:59h

Njemačka vlada odobrila je zahtjev Finske i Švedske za pridruživanje odbrambenom savezu NATO-a, objavio je njemački ministar pravde Marko Bušman na Tviteru.

"Posvećeni smo brzom procesu pridruživanja", dodao je političar iz Slobodnih demokrata, jedne od partija vladajuće koalicije.

12:48h

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u srijedu da protjeruje 34 francuska diplomata u znak odmazde, prenosi Rojters.

Francuska je u aprilu izbacila 35 Rusa sa diplomatskim statusom u sklopu šireg talasa protjerivanja u kojem je više od 300 Rusa poslato kući iz evropskih prijestonica.

12:47h

Predsjednik Tajip Erdogan rekao je u srijedu da očekuje da će saveznici Turske u NATO-u razumjeti njenu osjetljivost po pitanju sigurnosti, nakon što je prošle sedmice iznenadio saveznike rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Švedske i Finske za pridruživanje bloku.

U govoru poslanicima iz svoje vladajuće AK Partije, on je ponovio da švedske i finske delegacije ne bi trebalo da dođu u Tursku, dodajući da Švedska ne treba da očekuje da Turska odobri njenu kandidaturu za NATO bez vraćanja „terorista“, prenosi Rojters.

12:02h

Predlog Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da se uvedu carine na rusku naftu znači da će kupci morati da plate više ili da traže alternativne dobavljače, izjavio je u srijedu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je u utorak da bi Evropska unija mogla da kombinuje uvozne carine na rusku naftu sa postepenim naftnim embargom koji pokušava da uvede kako bi smanjila prihode Rusije od energije.

12:02h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu da nema pomjeranja u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom i da Kijev pokazuje potpunu nespremnost da ih nastavi.

„Pregovori ne napreduju i primjećujemo potpunu nespremnost ukrajinskih pregovarača da nastave ovaj proces“, rekao je Peskov, prenosi Rojters.

U utorak je novinska agencija Interfaks citirala zamjenika ruskog ministra spoljnih poslova Andreja Rudenka koji je rekao da Rusija i Ukrajina ne vode razgovore „ni u kom obliku“ i da se Kijev „praktično povukao iz pregovaračkog procesa“.

11:24h

Lider Donjeckih separatista Denis Pušilin rekao je da će sud odlučiti o sudbini ukrajinskih boraca koji su se predali u čeličani Azovstal u Mariupolju, preneli su lokalni mediji, prenosi Rojters.

Pušilin je kazao da su u Azovstalu i dalje ostali pojedini najviši ukrajinski komandanti koji tek treba da se predaju.

Novinska agencija DAN citirala je Pušilina da u stotinama boraca koji su se predali nije bilo nijednog komandanta najvišeg nivoa.

„Nisu napustili (fabriku)“ do sada, rekao je on.

Rusija je u srijedu saopštila da se ukupno 959 ukrajinskih boraca, uključujući 80 ranjenih, predalo iz bunkera i tunela ispod mariupoljske čeličane Azovstal od ponedeljka.

Izmjena: 11:35h
10:19h

Rusija će servisirati svoje obaveze prema spoljnom dugu u rubljama ako Sjedinjene Američke Države blokiraju druge opcije, rekao je ministar finansija Anton Siluanov na forumu u srijedu, prenosi Rojters.

Vašington razmatra mogućnost da blokira sposobnost Rusije da isplati svoje američke obveznice tako što će dozvoliti da ključno odricanje od obaveze istekne sledeće nedelje, rekao je u utorak zvaničnik američke administracije, što bi Moskvu moglo približiti neizvršenju obaveza.

10:17h

Izrael je isporučio 2.000 šljemova i 500 zaštitnih prsluka za hitne i civilne organizacije u Ukrajini, saopštilo je u srijedu izraelsko Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Beni Gantc je prošlog mjeseca rekao da će odobriti isporuku šlemova i prsluka, signalizirajući promjenu u stavu Izraela u pogledu obezbjeđivanja takve opreme. To je uslijedilo na zahtjev Ukrajine za snabdijevanje.

Bonus video: