Ruski vojnik priznao da je ubio nenaoružanog ukrajinskog civila: Prijeti mu doživotna kazna zatvora

Zarobljeni Šišimarin je bio pripadnik ruske tenkovske jedinice i krivično je gonjen prema dijelu ukrajinskog krivičnog zakona koji se bavi zakonima i običajima ratovanja

15684 pregleda 32 komentar(a)
Šišimarin, Foto: Reuters
Šišimarin, Foto: Reuters

Prvi ruski vojnik kome se sudi za ratne zločine Moskve tokom invazije na Ukrajinu danas se izjasnio krivim za ubistvo nenaoružanog civila.

Vadim Šišimarin bi mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora jer je 28. februara, četiri dana nakon počekta invazije, kroz otvoreni prozor automobila pucao u glavu 62-godišnjem Ukrajincu u oblasti Sumi.

Zarobljeni Šišimarin je bio pripadnik ruske tenkovske jedinice i krivično je gonjen prema dijelu ukrajinskog krivičnog zakona koji se bavi zakonima i običajima ratovanja.

Sa suđenja
Sa suđenjafoto: Reuters

Ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova ranije je rekla da njena kancelarija priprema predmete za ratne zločine protiv 41 ruskog vojnika za krivična djela među kojima su bombardovanje civilne infrastrukture, ubijanje civila, silovanje i pljačka.

Ne zna se koliko je osumnjičenih u ukrajinskim rukama i kom broju će biti suđeno u odsustvu.

Kao prvi slučaj ratnih zločina u Ukrajini, Šišimarinovo krivično gonjenje je izazvalo medijsku pažnju.

Istražitelji prikupljaju dokaze o mogućim ratnim zločinima kako bi ih iznijeli pred Međunarodni krivični sud u Hagu.

Kancelarija Venediktove saopštila je da istražuje više od 10.700 slučajeva potencijalnih ratnih zločina u koje je uključeno više od 600 osumnjičenih, uključujući ruske vojnike i vladine zvaničnike.

Bonus video: