Regionalna vlada: 12 stradalih u ruskom granatiranju Sjeverodonjecka; Palamar se javio iz Azovstala

Rat u Ukrajini - 85. dan

45808 pregleda 33 komentar(a)
Detalj iz operacije ukrajinskihz snaga - dizanje u vazduh mosta koji povezuje Sijerodonjeck i Lisičansk sa Rubižnim, Foto: Reuters
Detalj iz operacije ukrajinskihz snaga - dizanje u vazduh mosta koji povezuje Sijerodonjeck i Lisičansk sa Rubižnim, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2022. 22:07h
Završeno
22:05h

Fudbal je stao u Ukrajini nakon ruske invazije, pitanje je kada će se nastaviti, ali čelnici ukrajinskog fudbala traže neko rješenje.

Valeri Peresoliak, predsjednik kluba Minai, koji nastupa u ukrajinskoj prvoj ligi, najavio je da bi zbog rata nova sezona mogla da se odigra u Turskoj.

22:05h

Svjedočenje Katarine iz Marijupolja Morala sam da ostanem pod zemljom više od 60 dana

21:46h

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je večeras nove informacije na Fejsbuku, prenosi BBC: 

- Glavni fokus ruskih snaga bio je na Donjeckom pravcu, gdje su koristili avione, artiljeriju i minobacače. Intenzivirali su ofanzivne i jurišne operacije u nekim oblastima.

- U oblasti Sjeverodonjecka u Lugansku, ruske snage su izvršile juriš, pretrpjele gubitke i povukle se na ranije zauzete položaje.

- Borbe se nastavljaju u oblastima sjeveroistočno od Harkova, gdje ruske trupe pokušavaju da zadrže ranije zauzete položaje i ponekad pokušavaju da pokrenu kontranapade kako bi povratile kontrolu nad onim naseljima koja su posljednjih dana ponovo zauzele ukrajinske oružane snage.

-Ruske snage su demoralisane, trpe značajne gubitke i dio osoblja ne prima isplate

BBC je naveo da nije u mogućnosti da nezavisno provjeri ove informacije.

21:37h

Nacionalna garda Ukrajine objavila je danas snimak na kojem se kako navodi vidi uništavanje mosta koji povezuje Sjverodonjeck sa Rubižnama u regionu Luganska, prenosi BBC.

Specijalna operacija ukrajinskih snaga bezbjednosti ima za cilj da uspori napredovanje ruskih trupa u oblasti Luganska. 

BBC navodi da nije mogao nezavisno da provjeri slike.

21:04h

Zamjenik komandanta puka Azov, Svjatoslav Palamar objavio je na Telegramu video poruku u kojoj kaže: "Slava Ukrajini! 85. je dan rata. Rukovodstvo i ja smo u prostorijama fabrike Azovstal. Dešava se određena operacija, čije detalje neću iznositi. Zahvaljujem se cijelom svijetu i Ukrajini na podršci. Vidimo se".

To je prenio BBC koji navodi da nije jasno na koju operaciju misli.

20:55h

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini držeći kao "taoca" snabdijevanje hranom ne samo za milione Ukrajinaca, već i za milione širom svijeta koji se oslanjaju na ukrajinski izvoz.

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Blinken je apelovao na Rusiju da prestane da blokira ukrajinske luke, preneo je Rojters.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara nazivajući agresiju "specijalnom vojnom operacijom".

"Izgleda da ruska vlada misli da će upotreba hrane kao oružja pomoći da se postigne ono što njena invazija nije – da slomi duh ukrajinskog naroda", rekao je Blinken.

Rat u Ukrajini izazvao je skok globalnih cijena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva.

Rusija i Ukrajina zajedno čine skoro trećinu globalnih zaliha pšenice.

Ukrajina je takođe veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i repinog ulja.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da je "apsolutno netačno" da je Rusija kriva za globalnu prehrambenu krizu koja se "spremala već nekoliko godina".

On je optužio Ukrajinu da drži strane brodove u svojim lukama i da postavlja mine u vodama i rekao da je ruska vojska više puta pokušavala da otvori bezbjedne koridore za brodove.

Nebenzja je okrivio zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog rata u Ukrajini da imaju zastrašujući efekat na ruski izvoz hrane i đubriva. Blinken je odbacio ruske tvrdnje da sankcije podstiču krizu sa hranom.

"Kao rezultat akcija ruske vlade, oko 20 miliona tona žitarica ostaje neiskorišćeno u ukrajinskim silosima, dok se globalna ponuda hrane smanjuje, cijene vrtoglavo rastu", poručio je Blinken.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pokušava da posreduje u "paketnom dogovoru" koji će Ukrajini omogućiti da nastavi izvoz hrane preko Crnog mora i da se oživi proizvodnja ruske hrane i đubriva na svjetskim tržištima.

"Hrane ima dovoljno za sve u svijetu. Pitanje je distribucije, a ona je duboko povezana sa ratom u Ukrajini", poručio je Gutereš pred Savjetom bezbjednosti.

20:47h

Najmanje 12 ljudi je stradalo i 40 je ranjeno danas u ruskom granatiranju grada Sjeverodonjecka na istoku Ukrajine, koji je takoreći opkoljen ruskim snagama, javila je regionalna vlada.

Rusi su počeli prije podne da gađaju regionalni centar teškim oružjem, i granatiranje se nastavlja, napisao je preko Telegrama Sergej Gajdaj.

On je rekao da su uglavnom gadjane stambene zgrade i da bi bilans mogao da bude teži pošto je za sada nemoguće ispitati pogođene zone.

Gradonačelnik Sjeverodonjecka Oleksandar Strijuk je rekao 6. maja da je njegov grad "takoreći opkoljen" ruskih vojnicima i proruskim separatistima iz Donbasa koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad cijelim regionom.

On je rekao da se u gradu nalazi još oko 15.000 od 100.000 stanovnika koliko ih je bilo tu prije rata.

Sjeverodonjeck, jadan od nekoliko važnih gradova u tom regionu koji je još u ukrajinskim rukama, kao i susjedni grad Lisičank, a nalaze se na 80 kilometara istočno od Kramatorska koji je postao administrativni centar ukrajinskog dijela Donbasa od kada su separatisti zauzeli istočni dio tog velikog basena 2014. godine.

20:30h

Ubjedljivo najveći paket pomoći Ukrajini: SAD šalje dodatnih 40 milijardi dolara

19:56h

Agencija Rojters objavila je fotografije iz sela Malaja Rohan u regionu Harkova koje su povratile ukrajinske snage.

19:54h

Šefovi američke i ruske vojske general Mark Mili i general Valeri Gerasimov razgovarali su danas telefonom, prvi put od početka ruske invazije Ukrajine, saopštio je Pentagon.

Mili i Gerasimov razgovarali su o više bezbjednosnih tema koje zabrinjavaju, rekao je rekao je portparol generalštaba američke vojske pukovnik Dejv Batler.

Oni su se dogovorili da ne objave detalje razgovora.

19:21h

Evropski parlament je danas izglasao jednogodišnju suspenziju carina na uvoz robe iz Ukrajine u cilju podrške ekonomiji te ratom razorene zemlje.

Za tu privremenu mjeru glasalo je 515 poslanika Evropskog parlamenta, 32 su bila protiv, a 11 uzdržanih.

Mjera obuhvata suspenziju carina na uvoz industrijskih proizvoda, voća, povrća i čelika.

EU je najvažniji trgovinski partner Ukrajine, sa udjelom od preko 40 odsto u njenoj prošlogodišnjoj trgovinskoj razmjeni.

Prije rata, Ukrajina je bila 15. najveći trgovinski partner EU, sa udjelom od oko 1,2 odsto u njenoj robnoj razmjeni.

EU i Ukrajina su 2016. godine potpisale sporazum o pridruživanju koji je imao za cilj otvaranje ukrajinskih tržišta i produbljivanje povezanosti te zemlje sa Evropom.

19:13h

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je zabrinutost oko rizika širenja ukrajinskog rata na okolne zemlje, prilikom prijema predsjednice Moldavije, susjeda Ukrajine.

"Širenje sukoba na susjedne zemlje ne može biti isključeno", rekao je danas Makron ukazujući na "nedavne incidente" u moldavskom regionu Pridnjestrovlju gdje su već stacionirane ruske trupe i gdje su bile eksplozije, prenosi agencija AP.

Makron i Sandu
Makron i Sandufoto: Reuters

"Francuska ostaje posebno budna prema bezbjednosnoj situaciji u regionu", rekao je francuski predsjednik.

On je pohvalio pomoć koju Moldavija pruža izbjeglicama iz Ukrajine.

Ta mala prozapadna bivša sovjestska republika suočena je sa prilivom izbjeglica iz Ukrajine.

Makron je pozvao evropske vođe da daju brzi prvi odgovor na podnijet zahtjev Moldavije za članstvo u EU.

Moldavska predsjednica Maja Sandu pozdravila je Makronovu "inicijativu" o formiranju evropske političke zajednice, koja bi prema njoj dozvolila Moldaviji da "ubrza" pristup Evropskoj uniji, prenosi Frans pres.

"Pozdravljam inicijativu predsjednika Makrona o formiranju evropske političke zajednice koja će podržati i ubrzati naš proces pristupanja EU", rekla je ona u izjavi sa svojim francuskim kolegom ispred Jelisejske palate.

Ona je rekla da je Moldavija zemlja koja ima evropsku istoriju i koja će bez sumnje imati evropsku budućnost, izrazivši "rešenost" Kišinjeva da postane zemlja članica EU.

Rekla je da razumije da je to dug i kompleksan proces, koji zahtijeva mnogo napora i rada, da Moldavija ne traži da skrati taj put, da je spremna da uloži napor.

Moldavija je 3. marta podnijela zahtjev za članstvo u EU, što je istog dana uradila i Gruzija, dok je Ukrajina podnijela zahtjev 28. februara.

Oko 450.000 ukrajinskih izbjeglica ušlo je u Moldaviju a desetine hiljada njih, od kojih su polovina djeca je ostalo, rekla je Sandu.

19:13h

Ukrajinski borci prebačeni u dio pod kontrolom ruskih snaga: Ratne zarobljenike štite međunarodni sporazumi

19:12h

Zauzimanje Azovstala - simbolična, pirova pobjeda Rusije: Čeličana je postala ikona otpora Ukrajine 

19:11h

Abazović: Ako ostanemo izvan Evrope, nije nemoguće da Zapadni Balkan postane nova Ukrajina

14:47h

Ukrajinski general Aleksij Gromov rekao je u četvrtak da se evakuacija ukrajinskih vojnika iz grada Mariupolja nastavlja, ali nije naveo detalje.

„U pravcu Mariupolja se preduzimaju mjere za evakuaciju naših heroja“, rekao je na onlajn brifingu Aleksij Gromov, zamjenik načelnika Glavnog operativnog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Moskva je u četvrtak saopštila da se 1.730 ukrajinskih boraca predalo u Mariupolju tokom tri dana, uključujući 771 u poslednja 24 sata.

12:41h

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da bi, ukoliko bi poslušalo apel Ujedinjenih nacija za otvaranje pristupa crnomorskim lukama Ukrajine, trebalo razmotriti i ukidanje sankcija Rusiji, prenosi Rojters.

Ukrajina, jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica, izvozila je većinu svoje robe preko svojih morskih luka, ali otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, bila je prinuđena da izvozi vozom ili preko svojih malih luka na Dunavu.

Šef UN za hranu Dejvid Bizli apelovao je u srijedu na ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši: „Ako uopšte imate srca, molim vas otvorite ove luke“.

Bizlijev svjetski program hrane hrani oko 125 miliona ljudi i kupuje 50% žitarica iz Ukrajine.

12:41h

Nije „preporučljivo“ da kompanije prevazilaze smjernice Evropske komisije o tome kako da nastave da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija EU protiv Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu, rekao je portparol Komisije u četvrtak.

„Dali smo smjernice državama članicama koje govore šta je to što mogu da urade“, rekao je portparol.

„Ono što oni mogu da urade je da otvore bankovni račun u valuti ugovora koji imaju sa Gaspromom, da izvrše uplatu na taj bankovni račun u valuti ugovora i izdaju izjavu da to znači da ispunili su svoju ugovornu obavezu i ne smatramo da je bilo šta drugo preporučljivo“.

12:00h

Velika Britanija je u četvrtak saopštila da uvodi nove sankcije protiv ruskog avio-sektora kako bi spriječila državne Aeroflot, Ural Airlines i Rossia Airlines da prodaju svoje neiskorišćene slotove na britanskim aerodromima.

„Već smo zatvorili naš vazdušni prostor za ruske avio-kompanije. Danas se brinemo da one ne mogu da unovče svoje unosne slotove na našim aerodromima“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus u saopštenju.

Britanska vlada je saopštila da procjenjuje da su slotovi za slijetanje vrijedni 50 miliona funti (61,9 miliona dolara).

10:18h

Poljska će pomoći Švedskoj i Finskoj, ako budu napadnute prije nego što dobiju članstvo u NATO-u, izjavio je u četvrtak premijer Mateuš Moravjecki.

„Pristupanje Švedske i Finske NATO-u smatram važnim signalom jačanja bezbjednosti u Evropi“, rekao je on tokom konferencije.

„Želim jasno da stavim do znanja da će u slučaju napada na Švedsku ili Finsku tokom njihovog pristupanja (procesa), Poljska priteći u pomoć."

Finska i Švedska su u srijedu zvanično podnele zahtjev za pridruživanje NATO alijansi, što je odluka izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu i pokretanje procesa pridruživanja za koji se očekuje samo nekoliko nedelja.

Bonus video: