Zelenski: Samo diplomatija može okončati rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini - 87. dan

37987 pregleda 82 komentar(a)
Detalj iz Žitomirske oblasti, Foto: Reuters
Detalj iz Žitomirske oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2022. 21:56h
Završeno
20:39h

Zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Crna Gora, usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale "nezakonitom i neopravdanom agresijom" te izrazile predanost "suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu" Ukrajine.

16:11h

Samo diplomatski prodor, a ne potpuna vojna pobjeda, mogao bi da okonča ruski rat protiv Ukrajine, rekao je predsjednik te države Volodimir Zelenski.

On je rekao da će rat biti krvav, “biće borbi, ali će se definitivno okončati diplomatskim putem”.

“Razgovori između Ukrajine i Rusije će se odlučno voditi. U kom formatu ne znam - sa posrednicima, bez njih, u široj grupi, na predsjedničkom nivou“, rekao je on.

Zelenski je dodao da postoje stvari koje se mogu postići samo za pregovaračkim stolom.

“Želimo da se sve vrati (kao što je bilo ranije), ali Rusija to ne želi”, rekao je on ne objašnjavajući detalje, prenosi Slobodna Evropa.

Zelenski je podsjetio na apsolutni preduslov Kijeva za nastavak pregovora da Rusija ne ubija ukrajinske vojnike koji su branili čeličanu Azovstal u Mariupolju.

Posljednja grupa ukrajinskih snaga koja se skrivala u Azovstal čeličani napustila je to područje, saopštilo je 20. maja rusko ministarstvo odbrane, koje je navelo da su se vojnici “predali”.

13:49h

Rusija je saopštila da zabranjuje ulazak u zemlju za 963 Amerikanca, uključujući predsjednika SAD Džozefa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena, prenosi Rojters.

Rojters dodaje da zabrane putovanja imaju samo simboličan uticaj, ali čine dio stalne spirale na dolje u ​​odnosima Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama i njenim saveznicima od njene invazije na Ukrajinu 24. februara.

Izmjena: 14:13h
12:06h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u televizijskom intervjuu da trenutno 700.000 vojnika širom zemlje brani Ukrajinu, prenijeli su Ukrajinska pravda i Kijev Independent.

11:37h

Ruska vojska je saopštila da je uništila veliku pošiljku zapadnog oružja u ukrajinskoj Žitomirskoj oblasti, zapadno od Kijeva, koristeći rakete "kalibr“ iz mora, javila je novinska agencija Interfaks, a prenosi Rojters.

11:35h

Rusija vjerovatno ima nedostatak odgovarajućih izviđačkih bespilotnih letjelica (UAV), koje je pokušala da koristi za identifikaciju ciljeva koje bi gađali borbeni avioni ili artiljerija, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenosi Rojters.

Sve to je pogoršano ograničenjima njenih domaćih proizvodnih kapaciteta koja su rezultat sankcija, dodaje se u izvještaju.

Ako Rusija nastavi da gubi bespilotne letjelice trenutnom brzinom, obavještajne i izviđačke sposobnosti ruskih snaga će biti dodatno degradirane, što će negativno uticati na operativnu efikasnost, navodi britansko Ministarstvo odbrane.

11:34h

Rat u Ukrajini ušao je u 87. dan - pogledajte šta se dešavalo juče na istoku Evrope.

Bonus video: