Podoljak: Rusija može 'ucjenjivati' svijet usred globalne krize s hranom

Globalni efekti ruske invazije na Ukrajinu osjećaju se nadaleko i naširoko, s opustošenom poljoprivrednom industrijom zemlje koja uzrokuje nestašicu osnovnih namirnica kao što su pšenica, suncokretovo ulje i kukuruz

14316 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika upozorio je da Rusija namjerno ima za cilj da "ubije potencijal" njegove zemlje i "ucijeni" svijet uništavanjem ukrajinskog poljoprivrednog sektora i blokadom njenih crnomorskih luka kako bi pogoršala globalnu krizu s hranom.

"Rusija ne pokušava samo da se ideološki bori protiv Ukrajine, Rusija takođe uništava našu izvoznu infrastrukturu [za žito]", rekao je 21. maja Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za Current Time, medijski projekat na ruskom jeziku koji vodi Radio Slobodna Evropa u saradnji sa Glasom Amerike (VOA).

"Jedan od početnih [ruskih] ciljeva rata bio je, između ostalog, udar na ovu infrastrukturu [i] ubijanje potencijala Ukrajine", naveo je.

Globalni efekti ruske invazije na Ukrajinu osjećaju se nadaleko i naširoko, s opustošenom poljoprivrednom industrijom zemlje koja uzrokuje nestašicu osnovnih namirnica kao što su pšenica, suncokretovo ulje i kukuruz.

Blokadama ruskih brodova i pomorskih mina ukrajinsko žito je ostalo u improvizovanim silosima širom zemlje, a posebno u lučkim gradovima poput Odese, koji se nalaze duž glavne izvozne rute u Crnom moru.

Kako je rat doveo do porasta cijena i povećao strah od nestašice hrane u zemalja u razvoju, Svjetski program za hranu UN-a zatražio je od Moskve da deblokira ukrajinske luke kako bi se ukrajinski poljoprivredni proizvodi plasirali na tržište.

Kao odgovor, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko rekao je 19. maja da luke mogu biti deblokirane ako Zapad ukine sankcije Rusiji.

Podoljak, koji je i glavni ukrajinski pregovarač sa Rusijom, upozorio je na zemlje koje su pokleknule pred ruskim pritiskom, rekavši da će to samo dovesti do novih zahtjeva i još većeg krvoprolića u Ukrajini.

"Rusija stalno podiže ulog", rekao je Podoljak. "Ako, naprimjer, pristanete na ukidanje dijela sankcija Rusiji, onda će Rusija na kraju nastaviti eskalirati sukob u Ukrajini i nastaviti da postavlja nove uslove."

Zvaničnici Ukrajine optužuju Rusiju da pokušava uništiti ukrajinski poljoprivredni sektor krađom vrijednih zaliha žita i mašina, namjerno bombardirajući farme i skladišta, te blokirajući luke u nastojanju da ograniči njen izvoz i dodatno naškodi ekonomiji.

Bonus video: