Blinken i Kolona: Važno održati značajne troškove koje Putin ima zbog invazije

Rat u Ukrajini - 88. dan, ratno stanje i opšta mobilizacija produženi danas za tri mjeseca, do 23. avgusta

46160 pregleda 46 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2022. 21:39h
Završeno
21:38h

Ovo su glavne vijesti koje su obilježile 88. dan rata u Ukrajini.

20:18h

Američki državni sekretar Entoni Blinken i nova ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona razgovarali su o NATO-u, kao i tome kako najbolje podržati kandidature Finske i Švedske za prijem u Alijansu, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

Blinken i Kolona su se, takođe, saglasili oko važnosti nastavka podrške Ukrajini i održavanja "značajnih troškova" koje ima predsjednik Rusije Vladimir Putin zbog invazije na Ukrajinu, saopštio je Stejt department, kako prenosi Rojters.

18:23h

Za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju biće potrebno "vjerovatno 15 ili 20 godina", rekao je francuski ministar evropskih poslova Kleman Bone, preporučivši da Kijev u međuvremenu uđe u evropsku političku zajednicu, kako je predložio predsjednik Emanuel Makron.

17:52h

Poljska ambasada u Crnoj Gori objavila je da je, od 24. februara, ukupno 3.532.000 osoba zbog ruske agresije izbjeglo iz Ukrajine u susjednu Poljsku.

U subotu je, kako su naveli na Tviteru, to učinilo 23 hiljade osoba.

15:18h

Portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije general Igor Konašenkov izjavio je da su ruske rakete i artiljerija tokom proteklog dana pogodile oko 700 ukrajinskih vojnih ciljeva, gađajući komandne centre, trupe i skladišta municije.

General-major Igor Konašenkov, portparol ministarstva odbrane, rekao je da su rakete sa vazdušnim lansiranjem pogodile tri komandne tačke, 13 oblasti u kojima su se gomilale trupe i ukrajinska vojna oprema, kao i četiri skladišta municije u Donbasu, prenosi Rojters.

Naveo je da su u južnom ukrajinskom regionu Nikolajev, ruske rakete pogodile mobilni sistem protiv bespilotnih letjelica u blizini naselja Hanivka, oko 100 kilometara sjeveroistočno od grada Nikolajeva.

"Rakete i artiljerija pogodili su 583 područja u kojima su se gomilale trupe i ukrajinska vojna oprema, 41 kontrolni punkt, 76 artiljerijskih i minobacačkih jedinica na vatrenim položajima, uključujući tri baterije ‘grad’, kao i ukrajinsku stanicu za elektronsko ratovanje Bukovel u blizini naselja Hanivka, Nikolajevska oblast", rekao je Konašenkov.

Dodao je da je Rusija od 24. februara, uništila 174 aviona, 125 helikoptera, 977 bespilotnih letjelica, 317 PVO raketnih sistema, 3.198 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila i 408 višecjevnih raketa.

15:16h

Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, izjavio je poljski predsjednik Andžej Duda pred ukrajinskim poslanicima u Kijevu.

v
foto: Reuters

"Pojavili su se zabrinjavajuće izjave, u kojima se navodi da bi Ukrajina trebalo da izađe u susret Putinovim zahtjevima. Samo Ukrajina ima pravo da odluči o svojoj budućnosti. Nikakva odluka o vama ne može da se donese bez vas", rekao je Duda ukrajinskim poslanicima, kako prenosi Rojters.

Izmjena: 15:20h
15:11h

Ratno stanje i opšta mobilizacija u Ukrajini produženi su danas za tri mjeseca, do 23. avgusta.

Ukrajinski parlament Rada, odobrio je danas apsolutnom većinom produženje predsjedničkih ukaza o ratnom stanju i opštoj mobilizaciji, koje je predsjednik Volodimir Zelenski potpisao 24. februrara, na početku ruske invazije na zemlju.

k
foto: Reuters

Ukazi su već produženi dva puta na po mjesec dana.

Gotovo tri mjeseca od početka ofaznive Rusija je nastavila danas granatiranje Donbasa, na istoku Ukrajine.

Poslije neuspješnog pokušaja preuzimanja kontrole nad Kijevom i njegovom okolinom ruske trupe od marta koncentrišu napore na istok zemlje, gdje se vode inteznivne borbe.

Izmjena: 15:18h
12:21h

Rusija je pokušala da upadne u grad Sjeverodonjeck iz četiri odvojena pravca, rekao je danas Serhij Hajdaj, guverner ukrajinske oblasti Lugansk.

U objavi preko Telegrama, Hajdaj je rekao da su ti pokušaji bili neuspješni ali da se nastavlja granatiranje stambenih četvrti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je dodao da je uništen most koji povezuje grad sa susjednim Lisičanskim.

10:26h
08:23h

Sedamdeset i osam žena je u grupi koju su ruske snage zarobile u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, rekao je vođa proruskih separatista Denis Pušilin, prenosi N1.

Takođe, među zarobljenima u čeličani ima stranih državljana, objavila je ruska državna novinska agencija TASS, citirajući Pušilina, koji nije naveo tačne brojke.

“Imali su dovoljno hrane i vode, imali su takođe dovoljno oružja. Problem je bio u manjku ljekova”, rekao je Pušilin.

Šestoro ukrajinskih vojnika umrlo je u čeličani “kada su pokušali raznijeti skladišta oružja prije no što su zarobljeni”, dodao je.

Bonus video: